ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 20.50 Administrația CFR SA și sindicatele feroviare au semnat un acord care asigură cadrul normal și legal de funcționare a companiei, până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă 2017/2018, și păstrarea drepturilor esențiale pentru salariați precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă și a ajutoarelor sociale, se arată într-un comunicat emis de conducerea companiei.
 
În cadrul discuțiilor s-a stabilit ca după aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli - aflat deja publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor pentru consultare publică -, administrația și reprezentanții salariaților să identifice și să promoveze o grilă de salarizare bazată pe coeficienți de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanța funcțiilor și a meseriilor la compania CFR SA.
 
Pe agenda întâlnirii din cursul acestei zile s-au mai aflat subiecte precum îmbunătățirea condițiilor de muncă, importanța continuării programelor de investiții în infrastructura feroviară și asigurarea unor relații de muncă echitabile.
 
Administrația companiei consideră esențială continuarea colaborării și menținerea unui dialog transparent în relația cu reprezentanții salariaților, astfel încât prin aceste eforturi comune să se asigure buna desfășurare a activității feroviare.
 
Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru problemele cauzate de protestul spontan declanșat astăzi de salariații feroviari și îi asigură că toate soluțiile stabilite prin acest ACORD dar și demersurile viitoare au drept scop continuitatea activității companiei și implicit a traficului feroviar în condiții normale pe întreaga rețea de cale ferată. 

UPDATE 16.00 Liderii sindicali ai mecanicilor de locomotive au intrat la negocierile salariale cu conducerea companiilor de căi ferate și, deocamdată, nu pot da asigurări că greva generală nu va fi declanșată.

„Orice este posibil, noi nu îi mai putem ține la lucru, ne trebuie un document scris din partea conducerii CFR în care să scrie negru pe alb cu cât vor crește salariile", au spus liderii sindicali, citați de Mediafax.

UPDATE 13.25 Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că la ora 15.00 va avea loc o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții CFR și ai sindicatelor din domeniu. Cuc a precizat că bugetul companiei CFR Infrastructură, care prevede o crestere cu 22,5% a anvelopei salariale, este în curs de avizare internă, urmând să fie agreat si de ministerele Finanțelor și Muncii, informează Agerpres.

UPDATE 12.30 Potrivit Digi24, 158 de trenuri au întârzieri din cauza grevei angajaților CFR de la infrastructură.


Știrea inițială

O grevă spontană a paralizat circulația feroviară din întreaga țară. 13 garituri sunt oprite la Gara de Nord, 39 la Brașov, la Galați 38 și la Timișoara, 23. Trenurile au sute de minute de întârziere.

Nici telefoanele pentru informații nu au funcționat, angajații refuzând să ofere detalii despre mersul trenurilor sau întârzâierile care au loc.

„Acest protest are loc în contextul în care administrația și federațiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunțat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creșterea a fondului de salarii cu 22,5%, creștere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaților. Menționăm faptul că, administrația a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecție socială angajaților, relații de muncă echitabile, precum și un cadru normal și legal de funcționare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă”, se arată într-un comunicat al CFR.

Compania le-a atras atenția angajaților că protestul „încalcă procedurile legale” și a anunțat că persoanelor care doresc să renunțe la călătorie li se va restitui, la cerere, contravaloarea biletelor.