ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele masive ale cadrelor didactice din România au avut succes. Guvernul a decis să anunțe OUG pentru majorarea salariilor și investiții în infrastructura din învățământ, transmite RomâniaTV.

După patru săptămâni de grevă, fără plată, profesorii vor primi o parte a majorărilor salariale, potrivit declarațiilor lui Nicolae Ciucă, din ședința de guvern de luni, 12 iunie.

„(…) Subliniez ca sunt probleme acumulate in ani foarte multi. Nu vreau sa dau vina pe o anume mostenire, dar adevarul acesta este. In atatia ani de zile s-au strans o serie intreaga de neajunsuri, de probleme care trebuie rezolvate si in deplina responsabilitate a liderilor coalitiei si a guvernului, prin dialog cu sindicatele, cu parintii si elevii, am considerat ca e absolut necesara sa incheiem acesc conflict de munca, sa asiguram dascalilor si intregului sistem, solutia sa incheiem sistemul scolar, sa se deruleze ev nationala, BAC-ul.

Vom adopta OUG – sunt doua – una vizeaza cresterea salariala de la bugetul de stat si (n.r. – cealalta) alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesionala, bani care vor fi pe liniile de finantare europeana.

In acest fel, guvernul acesta a asigurat incepand cu sfarsitul anului 2021, pentru anii 2022-2023-2024, o finantare de 8 mld de lei (…)”, a declarat Ciucă.
 
 
 
Prin urmare, greva profesorilor se suspendă:
 
 ”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi,
 
prin articol distinct, a:

– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis luni, 12 iunie, reprezentanții sindicatelor din Educație.
 
Cu toate acestea, profesorii sunt revoltați de anunțul Guvernului și amenință că nu se vor întoarce în clase.