ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), proclamat de Patriarhia Română prin decizia Sfântului Sinod, Grupul Psaltic Tronos a lansat Imnul Psalților la Catedrala Națională a României, scrie Basilica.

Arhid. Mihail Bucă a vorbit la filmări despre acest proiect:

„De mai bine de 4 ani de zile, încă de la momentul sfințirii Catedralei Naționale, aveam în gând, ca o descoperire de la Dumnezeu, realizarea unui proiect de suflet legat de Catedrala Națională. A fost o perioadă de gândire mai lungă, în care reveneam recurent la acest gând, dar simțeam că lipsește ceva.

Într-un final, Dumnezeu mi-a dat acest gând ca, în Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, așa cum a fost el desemnat, să cântăm Imnul psalților sub una dintre bolțile Catedralei, adică sub Turla Pantocrator, care este cea mai înaltă turlă de rugăciune sau, cum o numește Părintele Patriarh, „turnul de rugăciune”, de unde se înață rugile către Dumnezeu.

Pornind de aici, am început să lucrăm la proiectul audio, împreună cu care am venit, alături de membrii Grupului Tronos, în locul unde se putea cânta cel mai bine Imnul psalților, dedicat anului cântăreților, și anume, în Catedrala Națională.

Întrucât Tronos este un cor național, iubit de întregul popor român, am considerat că nicăieri nu poate exista o mai bună-primire și mai frumoasă casă a grupului Tronos, decât Catedrala Națională.

O altă simbolistică care ne-a întărit acest gând a fost acela că noi, psalții români, suntem foarte bucuroși „să avem o cupolă” a Catedralei, adică un loc atât de minunat, unde să putem cânta. Așadar, ne-am adunat toți psalții de la marginile României, am călătorit dintr-o regiune istorică într-alta, pentru a ajunge aici pe 24 ianuarie.

Fiind Ziua Unirii Principatelor Române, ne-am așezat în forma unui cerc, ca simbolul al unirii poporului român și a unirii în rugăciune pentru a înălța, de aici, din Catedrala Mântuirii Neamului, mulțumiri sub formă de cântare lui Dumnezeu.

Este o minune să simți puterea acestui loc, care deși se află încă în construcție, poartă în sine o mare încărcătură. Simți că, prin amploarea ei, Catedrala te copleșește. Numai faptul că intri aici reprezintă o rugăciune, întrucât acest loc te învăluie sufletește și îți arată cât de mic ești față de Dumnezeu. Este un proiect extraordinar și binecuvantat!

Grupul Tronos a făcut acest proiect cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, căruia îi mulțumim! Dar mai ales, îi mulțumim pentru binecuvantarea acestei Catedrale, la fel și tuturor celor care lucrează la îndeplinirea acestui proiect și ideal național, de care poporul român avea așa mare nevoie.”