ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu doar trei zile înaintea alegerilor parlamentare și la două zile după ce autoritățile locale, la ordinul și cu încuviințarea celor centrale, au încălcat încă o dată libertatea religioasă a românilor care au dorit să participe la pelerinajul de Sfântul Andrei din Dobrogea, Secretariatul General al Guvernului a organizat o nouă consultare între Executiv și cultele religioase. Întâlnirea vine după Apelul Patriarhiei privind pelerinajul de Sfântul Andrei și după ce Arhipiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost agresat în cadrul slujbei de Sfânta Ecaterina la o biserică din Constanța, când Poliția și Jandarmeria au intervenit abuziv pentru a evacua și amenda credincioși, chiar în timpul ceremoniei religioase. Totodată, pe acest fond, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și presa responsabilă au solicitat un dialog firesc între autoritățile statului și Biserică, iar Înaltul Teodosie a cerut ca, mai ales în această perioadă rece, credincioșii să fie lăsați să intre în Biserică atâta timp cât se permite accesul similar în mall-uri. Documentul agreat nu prevede vreo deosebire pentru situația în care localitățile sunt în carantină, așa că i se face dreptate Arhiepiscopului Tomisului.
 
Ceea ce s-a prezentat pompos în presa aservită puterii ca fiind o aprobare condiționată pentru petrecerea Crăciunului în biserici este de fapt o simplă reiterare a ordinului comun al ministerelor Sănătății și de Interne care legiferau în luna iunie condițiile revenirii credincioșilor în biserici. Guvernul se angajează că nu va impune noi restricții în ceea ce privește desfășurarea vieții religioase, ceea ce ar putea însemna că bisericile rămân deschise în perioada sărbătorilor de iarnă, în măsura în care credincioșii vor continua să poarte mască, să mențină o distanțare și să nu atingă obiectele de cult.

„În ziua de 3 decembrie 2020, Secretariatul de Stat pentru Culte, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, a organizat o nouă întâlnire în cadrul Platformei de Dialog dintre reprezentanții autorităților publice cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și reprezentanții cultelor religioase, asftel încât prin dialog și cooperare deciziile care sunt luate în această perioadă să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătății publice cât și a celor religioase ale credincioșilor.

La această întâlnire au participat din partea autorităților statului: consilierul prezidențial pentru cultură, culte și minorități naționale Sergiu Nistor, secretarul general al Guvernului Antonel Tănase, secretarul de stat Horațiu Moldovan din cadrul Ministerului Sănătății și secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi. Deasemenea, au participat conducători și reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute din România. (...)

Ca urmare a dezbaterilor s-a adoptat prin consens general documentul intitulat Recomandări de aplicare practică a măsurilor dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 1103/17.06.2020 și Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase. Menționăm faptul că aceste Recomandări nu conțin nici o nouă restricție în ceea ce privește desfășurarea vieții religioase.

Precizăm că aceste Recomandări au un caracter temporar, fiind limitate în timp de perioada în care în România este declarată starea de alertă dispusă pentru combaterea pandemiei”, se arată în comunicatul SGG,din 3 decembrie.

Practic, Guvernul a prelucrat alături de cultele recunoscute în România propriile măsuri date fără consultare în luna iunie 2020 pentru desfășurarea vieții religioase în pandemie, agreând abia în decembrie împreună cu liderii religioși un set de Recomandări practice pentru implementarea vechilor restricții, cu promisiunea că nu vor apărea altele noi.
 
Potrivit Agenției de Știri Basilica, noile Recomandări de aplicare practică a vechilor măsuri dispuse în iunie asupra cultelor de ministerele Sănătății și de Interne sunt următoarele: 

 
I. Reguli generale privind desfășurarea activităților religioase
 
1.Activitățile religioase se desfășoară în mod liber, în conformitate cu principiile statutare și doctrinare proprii fiecărei comunități religioase, cu respectarea indicațiilor sanitare universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.

2.Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.

3.Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
 
4.Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

5.Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcașului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participanți.
 
6.Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.
 
7.Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de respectarea de către participanți a distanței minime de siguranță, a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter comun (public).
 
8.Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse în timpul activităților religioase (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.).
 
9.Comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase), în conformitate cu prevederile statutare și doctrinare, își stabilesc propriile norme de acomodare a vieții religioase la cadrul general de măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
 
 
II. Reguli privind accesul în lăcașul de cult și distanța minimă de siguranță.
 
1.Lăcașurile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) și pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase).
 
2.Se va permite accesul credincioșilor care nu prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
 
3.Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter individual (privat) se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.
4.La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter individual (privat), persoanele trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
 
5.Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise conținând lista regulilor privind distanța minimă de siguranță și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
 
6.Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de asigurarea respectării distanței minime de siguranță și a purtării corespunzătoare a măștii în interiorul și exteriorul lăcașului de cult.
 
 
III. Reguli privind protecția sanitară, accesul în lăcașurile de cult și distanța minimă de siguranță pentru rugăciunea individuală și la slujbele care au caracter individual (privat).
 
1.Slujbele religioase care au caracter individual (botez, cununie, înmormântare etc.) se pot oficia atât în interiorul cât și exteriorul lăcașului de cult cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.
 
2.Credincioșii prezenți în lăcașul de cult pentru rugăciunea individuală trebuie să păstreze distanța minimă de siguranță de 2 metri între persoane.
 
3.Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de respectarea distanței minime de siguranță și a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter individual (privat) și la rugăciunea individuală a credincioșilor.
 
4.Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.) atât la slujbele cu caracter individual cât și la rugăciunea individuală.
 
5.Slujbele religioase oficiate la domiciliul credinciosului se vor desfășura cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri între persoane și purtarea corespunzătoare a măștii.
 
6.Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea obiectelor sau suprafețelor atinse în timpul slujbelor individuale de la domiciliul credinciosului.
 
7.În localitățile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include și personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfășurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcașului de cult).
 
 
IV. Reguli privind protecția sanitară, accesul în lăcașurile de cult și distanța minimă de siguranță la slujbele care au caracter colectiv (public).
 
1.Slujbele religioase care au caracter colectiv se pot oficia în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.
 
2.Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.
 
3.Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de asigurarea respectării de către participanți a distanței minime de siguranță și a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter colectiv.
 
4.Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc)”, se arată în Recomandările de aplicare practică a măsurilor dispuse de ministerele Sănătății și Afacerilor Interne."