ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul (bașcanul) regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Irina Vlah, a declarat că limba de stat este româna și că polemicile pe acest subiect nu-și au rostul. Partidul Comuniștilor de la Chișinău și alte grupuscule pro-ruse și-au făcut un titlu de glorie în a reboteza limba română în „limbă moldovenească”, deși această teză a propagandei sovietice a devenit caducă după destrămarea URSS.

„Dacă o să învățăm această limbă frumoasă și o să o vorbim corect, vom demonstra respectul față de limba oficială a statului, iar noi trebuie să creem condiții pentru ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să învețe și să o vorbească. Am învățat limba română încă de la școală, dar nu a fost suficient pentru mine, apoi am avut multe încercări când am lucrat la Parlament, când am făcut doctoratul. Am ales să cunosc limba română pentru ca să fiu și un exemplu pentru oamenii mei. Eu sunt conducător și trebuie să discutăm și să înțelegem că trebuie să cunoaștem limba țării noastre. Am un an de când am început să învăț limba română, cu profesoara mea, dar și cu fiica mea, care cunoaște trei limbi”, a declarat Irina Vlah într-un interviu pentru Unimedia, citat de DosarMedia.md

Deși, anterior, a fost deputat din partea unor formațiuni politice cu viziuni de stânga și este o apropiată a lui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor, guvernatoarea Găgăuziei, prima femeie care ocupă această funcție, nu se ferește să afirme că limba pe care o vorbește este „română”, nu „moldovenească”, considerând că polemicile pe acest subiect ar trebui oprite pentru totdeauna.
 
U.T.A. Găgăuzia este o regiune autonomă (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de religie creștin-ortodoxă.