ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând de marți, Austria va intra într-o nouă perioadă de carantină, până pe 6 decembrie inclusiv, a anunțat sâmbătă cancelarul federal, Sebastian Kurz. Guvernul de la Viena va închide școlile, magazinele și prestările de servicii și va impune o interdicție de circulație, informează Evenimentul Zilei. Bisericile și alte lăcașuri de cult vor rămâne deschise și își vor putea oficia slujbele. Totodată, sporturile individuale în aer liber vor fi permise în continuare, însă nu și activitățile sportive organizate, cu excepția sporturilor de performanță.

„O a doua carantină este singurul instrument cunoscut care funcționează”, a declarat cancelarul conservator al Austriei într-o conferință de presă, subliniind că măsurile sunt necesare pentru a reduce numărul infecțiilor și pentru a evita supraîncărcarea sistemului spitalicesc. Noile măsuri de carantină sunt similare cu cele din primăvară.

„Dacă nu reacționăm masiv, există riscul ca infecțiile să crească în continuare sau să rămână la un nivel prea ridicat”, a afirmat Sebastian Kurz. „Scopul nostru este să redeschidem comerțul și școlile începând cu 7 decembrie”, a rezumat cancelarul federal.

„Este singurul mod în care putem salva Crăciunul”, a opinat acesta, lăsând loc speranței că restricțiile vor fi diminuate până la marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Înăsprirea restricțiilor vine la aproape două săptămâni după ce guvernul austriac anunțase o carantinare parțială pe 3 noiembrie, cu închiderea restaurantelor, barurilor, teatrelor, sălilor de concerte, precum și a universităților și colegiilor pentru elevii de peste 15 ani și o interdicție de circulație pe timpul nopții.

Cu toate acestea, măsurile nu au produs rezultatele scontate, iar numărul austriecilor depistați infectați cu coronavirus și numărul deceselor provocate de această boală a continuat să crească.

Confruntat cu această situație, guvernul de la Viena va prelungi interdicția de circulație la întreaga zi, ceea ce implică faptul că toate instituțiile de învățământ, de la creșe până la universități, vor fi închise publicului, urmând să funcționeze online. Măsurile anunțate sâmbătă includ un apel explicit din partea guvernului către toate companiile și toți angajații să lucreze de la distanță, ori de câte ori este posibil. Totuși, angajații care nu pot lucra de acasă își vor putea trimite copiii la școli și grădinițe pentru a fi îngrijiți acolo în timpul zilei.

Toate magazinele și serviciile neesențiale, inclusiv saloanele de coafură, trebuie să rămână închise pentru următoarele trei săptămâni, cu excepția supermarketurilor, farmaciilor, băncilor și oficiilor poștale. Mai mult, se urmărește limitarea la maximum a intrării în contact cu ceilalți oameni, putându-se menține legătura între persoanele care împart același domiciliu și realiza întâlnirea cu persoanele importante în afara locuinței, dar întotdeauna doar cu una la fiecare ieșire.

Guvernul va acorda importante ajutoare financiare companiilor afectate de această a doua închidere, oferindu-le compensații cu până la maximum 80% din cifra de afaceri înregistrată în noiembrie 2019.

Potrivit Agerpres, bisericile creștine și alte lăcașuri de cult vor rămâne deschise și vor putea oficia în continuare slujbele religioase.