ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Cîțu îndatorează din nou România cu sute de milioane prin împrumuturi dezavantajoase. Ați putea să vă imaginați că banii sunt destinați investițiilor și infrastructurii, însă manevra este una disperatî, prin care diriguitorii țării încearcă doar să refinanțeze datoria publică și să finanțeze deficitul bugetar. (Cu alte cuvinte, se împrumută pentru a putea plăti împrumuturile anterioare -n.r.) Ministerul Finanțelor a împrumutat, luni, 137,7 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 176 de luni, la un randament mediu de 4,31% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), citate de Știri pe Surse.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 200 de milioane de lei, iar băncile au subscris 181,7 milioane de lei. Marți este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă alte 30 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligațiuni.

Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna august 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont și 2,4 miliarde de lei prin 7 emisiuni de obligațiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.