ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:35 Ludovic Orban a declarat că CCR a dat satisfacție PSD-ului prin decizia pe care a luat-o cu privire la conflictul juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Parlament. „CCR a dat satisfacție PSD-ului”. De asemenea, Orban a acuzat CCR că, prin deciziile pe care le-a luat în ultima vreme, Curtea  Constituțională a datdovadă de partizanat „a afectat atribuțiile Președintelui”. „Nu putem să nu constatăm un partizanat în favoarea PSD, care se manifestă de ani buni în deciziile CCR”, a acuzat Orban, amintind că președintele Iohannis are „cea mai mare legitimitate” pentru că a fost „ales anul trecut de cel mai mare număr de români”.
ACTUALIZARE 16:24 Ședința Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban II a fost închisă, luni, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a anunțat că nu există cvorumul necesar pentru desfășurarea lucrărilor. Președintele Camerei Deputaților a anunțat că din 465 de parlamentari și-au înregistrat prezența 188.

„Întrucât nu este cvorum, declar ședința închisă”, a precizat Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE 15:15 Curtea Constituțională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între președinte și Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcția de premier, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.  În urma acestei decizii a Curții, președintele Klaus Iohannis trebuie să convoace partidele la consultări și să facă o nouă nominalizare de premier.

Totodată, desemnarea lui Orban fiind neconstituțională, șeful statului nu îl mai poate propune din nou premier pe șeful PNL.
 
Șefii celor două Camere ale Parlamentului îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că și-a exercitat discreționar atribuțiile atunci când l-a desemnat, pentru a doua oară, pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după demiterea sa prin moțiunea de cenzură.
 
Știrea inițială

Luni are loc ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului în care este programat votul de încredere Guvernului Orban II. Șansele să fie cvorum, însă, sunt puține, dat fiind că mai mulți aleși au anunțat că nu vor participa la ședință. Într-o atmosferă extrem de tensionată, noul cabinet vine în fața plenului pentru votul de învestire, doar că liberalii și președintele Klaus Iohannis nu vor să obțină votul de validare.

Tot luni, Curtea Constituțională ar trebui să se pronunțe cu privire la sesizarea vizând existența unui conflict juridic de natură constituțională între Președinte și Parlament, după ce Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Ludovic Orban a doua oară pentru funcția de premier, deși a fost demis prin moțiune de cenzură. Dacă CCR va admite sesizarea PSD, ședința comună, programată pentru ora 16:00, va rămâne fără obiect.
 
PSD și ALDE au anunțat deja că nu participă deloc la ședința plenului reunit.  „Așteptăm răspunsul CCR, dacă este constituțional, dacă același premier demis, rămas interimar să fie iarăși desemnat”, a anunțat Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD.

„ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a inițiat PNL și, în consecință, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Ori, luni, domnul Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

De asemenea, Pro România și PMP au transmis că vor veni la ședință, dar nu vor vota, iar USR va vota împotriva învestirii Guvernului.
 
Premiera de după 1989 va fi că PNL va vota împotriva propriului guvern, pentru a mai face un pas spre alegerile anticipate, principalul său obiectiv.
 
Ludovic Orban, președintele PNL și premierul desemnat, a declarat deja că dacă nu se va întruni cvorumul, va fi vina PSD: „PSD deține 42% din Parlament, înseamnă că boicotează o procedură constituțională, ca atare responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum este exclusiv responsabilitatea PSD”.

Pentru Cabientul cu numărul II, Orban a propus aceiași miniștri care au format și primul guvern. Majoritatea celor desemnați au primit aviz negativ la audierile din comisiile parlamentare de specialitate.