ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Interne, Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene plănuiesc eliminarea structurilor județene și înlocuirea cu structuri regionale. Această reorganizare are loc în absența unei strategii unitare, convenite la nivelul întregului guvern, informează G4Media. Structurarea teritoriului pe regiuni în loc de județe nu poate fi însă realizată fără modificarea Constituției, precizează sursa citată, amintind că noua guvernare vrea o reformă administrativă masivă, așa cum au sugerat în ultimele luni atât premierul Orban, cât și președintele Iohannis.

Marcel Vela, ministrul de Interne, a vorbit deja de mai multe ori despre faptul că în aceste zile sunt analizate la nivelul ministerului mai multe măsuri de reorganizare a activității din toate structurile militare sau civile. El a indicat că e adeptul regionalizării, dând ca exemplu Inspectoratul General al Jandarmeriei, care a propus o structură regională în locul celei județene, așa cum e la Poliția de Frontieră.

La Ministerul Muncii vizate pentru reorganizarea din județe în regiuni sunt: Inspecția Muncii, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).  Toate sunt organizate în acest moment pe județe, dar  ar putea fi organizate pe regiuni.

Al treilea domeniu in care guvernul Orban  ar putea descentraliza și organiza administrația pe baze regionale este gestionarea fondurilor europene din Programul Operațional Regional (POR), adică acea linie de finanțare adresată comunităților locale și din care, de obicei, atrag fonduri europene, notează sursa citată.
 
Reamintim că încă din primul mandat, Klaus Iohannis promitea reluarea unei discuții serioase legate de regionalizare, sugerând că actuala hartă administrativă a României trebuie schimbată. În programul său electoral, Iohannis susținea că actuala împărțire administrative teritorială a României datează din perioada comunistă și transformările prin care a trecut nu i-au alterat fondul.„Discuția asupra procesului de regionalizare a pornit fără obiective și evaluări foarte clare. S-au încetățenit câteva stereotipuri: de pildă, că regionalizarea este cerută de Uniunea Europeană, ceea ce nu este adevărat”, scria în programul electoral al lui Iohannis.