ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus retragerea observațiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României și în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză, scrie Evenimentul Zilei.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, decizia a fost luată, pe baza argumentației Direcției Agent Guvernamental din cadrul MAE, întrucât respectivele observații au fost întocmite cu nerespectarea procedurilor de lucru ale direcției de specialitate menționate din MAE, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român și cu nesocotirea punctelor de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință.

Totodată, a fost solicitat Curții să permită transmiterea de noi observații în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale și practica națională în materie.

Subiectul pledoariei lui Mocanu în favoarea lui Dragnea a ajuns și pe masa DNA. Procurorii anticorupție au deschis recent un dosar penal, după ce presa a arătat că Mocanu a făcut apărări în defavoarea statului român și în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Reamintim că Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, notează Epoch Times.

Mocanu a fost numit în funcție după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit deja argumentele lui Viorel Mocanu drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect.

Pe 2 februarie 2017, Dragnea a contestat executarea în dosarul „Fraudelor de la referendum”, dar în 24 aprilie 2017, contestația a fost respinsă.

Ulterior, pe 3 octombrie 2017, Dragnea a sesizat CEDO și spera la revizuirea sentinței. Liderul PSD s-a plâns de modul în care ICCJ a examinat în aprilie 2017 contestația la executare la ICCJ privind condamnarea sa definitivă din 2016. Formularul de cerere a fost transmis de la cabinetul de la Bruxelles al firmei de avocatură NCTM, de avocatul irlandez Bernard O’Connor. Acțiunea este semnată și de avocata din România a lui Dragnea, Maria Vasii, potrivit România TV.

Dosarul a pornit după ce, în mai 2012, când coaliția de la guvernare USL (PSD-PNL-PC-UNPR) l-a suspendat pe Traian Băsescu din funcția de președinte al României și a organizat un referendum pentru demiterea lui. Liviu Dragnea era secretarul general PSD, partid care avea tot interesul careferendumul să treacă. Referendumul nu a trecut pragul electoral și a fost invalidat.