ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Republicii Moldova a instituit, miercuri, 11 decembrie, Stare de Urgență pentru 60 de zile, relatează Stiri.md. Motivul este insecuritatea energetică, dat fiind că gazul din Rusia nu va mai ajunge în Republică, de la 1 ianuarie, pentru că Ucraina nu mai permite tranzitul pe teritoriul ei.

Potrivit autorităților, prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, urmează să meargă în Parlament.

Cotidianul a relatat deja că și SEN-ul românesc este la limită, aproape de catastrofă, și pentru că suntem obligați să livrăm energie către R. Moldova și Ucraina.
 
În acest moment, cu Moldova în stare de urgență, este destul de clar că doar România poate face ceva pentru vecini, dar nu se știe dacă și poate. Cu o excepție: dacă nu cumva, pentru a-i ajuta pe moldoveni să treacă peste acest moment greu, trebuie să oprim consumatori mari de curent de la noi, așa cum sunt fabricile din industria sticlei, din siderurgie, atâtea câte mai sunt, poate Alro Slatina, scrie Cotidianul.

În prezent, pe malul stâng al Nistrului locuiesc 342.000 de oameni, dintre care aproape jumătate sunt pensionari. Majoritatea populației de acolo este conectată la gaz, inclusiv la sate. Acest lucru se datorează faptului că până acum regiunea a beneficiat de gaze naturale la prețuri preferențiale, extrem de mici. Dacă tranzitul de gaze rusești va fi sistat, locuitorii din regiunea transnistreană ar putea achita același tarif pentru gazele naturale ca și cetățenii din restul Republicii Moldova.

Pe data de 25 noiembrie, Victor Parlicov, pe atunci ministru al Energiei, a mers la Gazprom, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului de administrație, Alexei Miller. Parlicov susține că a discutat cu Miller despre livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană, în baza contractului existent, după 1 ianuarie 2025, când Ucraina nu mai permite tranzitarea.

În Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025, Ministerul Energiei a inclus două scenarii de comportament al concernului rus Gazprom după expirarea contractului de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale Gazprom față de Moldovagaz. În această situație, autoritățile Republicii Moldova „nu vor obstrucționa livrarea”, conform unui comunicat de presă.