ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:50 Premierul Viorica Dăncilă a făcut o serie de declarații la ședința extraordinară de guvern, de la Palatul Victoria, cea în care se discută despre ordonanța de urgență privind modificările fiscale. 

Măsurile curprinse în ordonanța de urgență: 

„Aprobăm azi o serie de măsuri care au scopul principal de a crește bunăstarea românilor și de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar și în domeniul energiei. Principalele măsuri cuprinse în OUG care va fi adoptată în ședina de astăzi se referă la mai multe aspecte.

Un prim aspect constă în demararea unui program privind construcția a 1000 de grădinițe cu program sportiv, prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private și fundațiile care vor construi în următorii doi ani de zile o asfel de grădiniță vor primi din partea statului român până la 500 de mii de euro până la finalizarea investiției.

O altă măsură se referă la plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici. Ne gândim la cetățeni, la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie și încercăm să venim în sprijinul acestui aspect.

O altă prevedere se referă la stabilrea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licențelor 5G, ținând cont de experiența altor state din UE și, totodată, stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro privind prelungirea licențelor 3G. 

Tot la această OUG am propus înființarea unui fond privind dezvoltarea a 31 stațiuni balneare de interes național, pentru care vom aloca suma de 310 milioane lei în 2019.

Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2% este o altă măsură pe care o avem.

O altă măsură se referă la înființarea unui fond de dezvoltare și investiții prin care vom susține finanțarea proiectelor de dezvoltare ale comunităților locale și universităților. Se vor putea finanța proiecte în domenii precum Sănătate, Educație, Dezvoltare locală și Infrastructură.

O altă prevedere se referă la majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie”, a declarat premierul. 
 
Știrea inițială

Guvernul Dăncilă are astăzi programată ședință la Palatul Victoria, de la ora 18:30, după cea de ieri la care a participat și șeful statului. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că în această ședință urmează să fie adoptată ordonanța de urgență care prevede măsurile fiscale, printre care se numără și „taxa pe lăcomie”.

Ordonanța ar fi trebuit să fie adoptată joi, însă cel mai probabil a fost amânată pentru că avizul din partea Consiliului Economic și Social a venit foarte târziu și a fost unul negativ. "Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înțeles de câteva reglaje în ceea ce privește formulările, iar în rest prevederile rămân aceleași. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară și de dimineață prin care fondurile de pensii să funcționeze în continuare și să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în același timp să nu se pună problema funcționării acestui pilon de pensii”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax