ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 16:06 Guvernul a adoptat legea privind carantina și izolarea. Legea nu se referă doar la coronavirus, ci la inițierea unor măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. Proiectul de lege vine după decizia CCR privind carantinarea și izolarea persoanelor contaminate cu noul coronavirus. Legea va ajunge în regim de urgență în Parlament. Există și o noțiune nouă, de "carantinare a bagajelor", care nu se referă doar la COVID 19, iar amenzile rămân în vigoare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat într-o conferință de presă care a avut loc după ședința de guvern, că, potrivit noului proiect de lege, termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate, în timp ce termenul ”carantină” se va referi la persoane sănătoase.

Arafat a mai spus că, dacă e depășită capacitatea spitalelor, izolarea va putea fi făcută și la domiciliu.

„Carantina persoanelor” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a explicat Arafat.

Așadar, „carantina” se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi în perioada de incubație.

„Termenul de „izolare” reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparține spitalului, unde lucrează personalul spitalului (...) sau, în cazul în care condițiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepție, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depășită”, a mai spus șeful DSU.

Potrivit lui Arafat, carantinarea bagajelor e obligatorie.

„Prin proiectul de lege pe care au lucrat până azi dimineață Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne am dorit să abordăm problema mai general, nu este problemă numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc biologic sau epidemiologic", a spus Arafat.


ACTUALIZARE 14:15 Ludovic Orban și-a continuat, luni, înainte de ședința de guvern, războiul cu CCR, după deciziile judecătorilor privind neconstituționalitatea izolării și carantinării populației. Premierul a declarat că pe secțiile de ATI nu mai sunt medici, asta deși doar puțin peste 200 de pacienți cu coronavirus sunt internați la ATI și a mitraliat din nou Curtea Constituțională, afirmând că, prin deciziile luate, s-a comportat ca o filială a PSD.
 
„Guvernul fost sabotat de atitudinea unor lideri politici, de decizii care se iau și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niste filiale ale PSD. La fiecare lovitură dată împotriva cetățenilor români privind sănătatea, noi am avut soluții și acum iar venim cu soluții.
Amintesc că amenzile date în stare de urgență au fost anulate de CCR. Apoi, la trecerea de la stare de urgență la cea de alertă ne-am confruntat cu o nouă anulare a CCR, care ne-a obligat să dăm o lege. Dau un exemplu, pentru că în spitale nu se mai poate dispune detașarea, sunt spitale care nu mai au medici pe ATI. Suntem în situații în care trebuie să mutăm pacienți cu elicopterul că nu mai sunt medici care să aibă grijă de ei. Sunt președinți de consilii județene care se opun și detașării medicilor care vor să plece”, a declarat Orban.


”Acum suntem în fața unei noi situații de o gravitate fără precedent, care s-a creat în urma unei decizii a CCR. CCR a decis că nu există bază legală pentru ca cetățenii care au fost diagnosticați ca fiind bolnavi să fie tratați în spitale, precum și că orice pacient care este infectat cu COVID-19, care nu vrea să stea în spital, poate să plece din spital. De asemenea, CCR ne-a lăsat fără instrumentul pentru a lua deciziile de izolare la domiciliu, de carantinare a persoanelor în spații instituționalizate, de asemenea, de posibilitatea de a carantina localități, cartiere, zone.

Cum am fi putut reacționa, de exemplu, la Suceava sau în alte localități în care s-a produs o creștere rapidă a numărului de infecții, dacă n-am fi avut la dispoziție pârghia carantinării? S-a și văzut că pârghia carantinării, pe de o parte, a oprit riscul de transmitere în alte localități din localitățile cu nivel de infectare foarte mare, dar a și permis restabilirea situației într-un termen relativ scurt, în aproape toate localitățile și cartierele în care s-a instituit carantinarea zonalelor respective”, a tunat premierul, care, zilele trecute, a cerut românilor să sfideze deciziile CCR.
 
Știrea inițială

Guvernul Orban se întrunește în ședință, luni, începând cu ora 12, iar pe ordinea de zi a reuniunii guvernamentale se află și proiectul de lege pentru punerea în acord a cerințelor Curții Constituționale a României privind carantina, izolarea și internarea obligatorie. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat, duminică, că proiectul este gata și va fi pe ordinea de zi a ședinței Guvernului. Proiectul urmează oricum să treacă prin Parlament.

„Mâine vom avea o ședință de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate și votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet și ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a declarat Nelu Tătaru, duminică seară, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.
 
Vineri,Tătaru menționa că Ministerul Sănătății, ministerul Justiției și Ministerul de Interne au creat un grup de lucru pentru elaborarea unui proiect de lege care să pună în acord cerințele CCR privind carantinarea și izolarea bolnavilor de COVID-19. Recent, CCR stabilea că sunt neconstituționale internarea și carantinarea emise doar prin ordin de ministru. 

„Motivarea Curții Constituționale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup  de lucru de la Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne și Ministerul Justiției, care vor pune în concordanță tocmai cerințele Curții Constituționale. Motivarea era de lipsă de claritate și predictibilitate sau previzibilitate. Medicina este un domeniu în care poți prevedea într-o anumită măsură - noi obișnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potențialul critic al acestei boli și acționezi în consecință. Ne-am asumat și vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituțională”, afirma Nelu Tătaru, la Digi 24.