ACTUALIZARE 30.07 / 20:30 Guvernul a adoptat miercuri, 29 iulie, noile reguli de protecție împotriva COVID-19, cu excepția distanțării fizice pe plaje, care nu se mai regăsește printre măsurile obligatorii. În hotărârea de guvern adoptată miercuri seara sunt enumerate spațiile publice din aer liber în care va trebui purtată masca sanitară, informează Mediafax
   
„Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi: piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență”.
     
În hotărâre se precizează faptul că spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
   
După ce prezenta hotărâre va fi publicată în Monitorul oficial, măștile devin, practic, obligatorii în spațiile publice, chiar și în aer liber.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința desfășurată marți, 28 iulie, Hotărârea nr. 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde se presupune că există un risc crescut de infectare. Printre aceste măsuri se numără obligativitatea purtării măștii de protecție chiar și în aer liber, în spațiile aglomerate, în anumite intervale  orare; închiderea teraselor la miezul nopții; impunerea distanței de 2 metri între șezlongurile de pe plajă, cu excepția celor ocupate de soți sau de copii însoțiți de adulți. Măsurile propuse de CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.

Potrivit Digi24, Comitetul a înaintat marți Guvernului următoarele propuneri:

  • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale  orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

  • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

  • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

  • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse  în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, în  intervalul  orar  00-06.00.

  • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

  • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

  • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României.
 
Pe de altă parte, ministrul Sănătății a afirmat marți seara că terasele ar urma să fie închise cu o oră înainte de miezul nopții.
 
„Acolo unde se servește băutură și mâncare, după ora 23, vor fi închise până dimineața. Portul măștii în piețe și locurile aglomerate. La mare, trebuie distanțare fizică. Totul va fi decis de autoritățile locale, iar MAI vor veghea pentru respectarea lor”, a declarat Nelu Tătaru, marți seara, la televiziunea Digi 24, potrivit Știri pe Surse.