Guvernul a adoptat vineri seara „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depășește 2%. Proiectul inițial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%.

„Introducem un mecanism de protejare a populației care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depășire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferență între dobânda la credite și dobânda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe comune cu Darius Vâlcov, conform Mediafax.

Ordonanța prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depășește cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depășește nivelul de referință cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depășește pragul cu 1,51-2 puncte procentuale și la o depășire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.

Propunerea inițială era ca taxa pe active să fie de 0%, dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% și 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% și 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% și 3,0% și de 0,9% dacă Robor este între 3,01% și 3,5%.

De asemenea, Guvernul a introdus plafonarea prețului la gaze și energie la 68 de lei MW/h, iar pentru suplinirea banilor la bugetul de stat se va face prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Guvernul  României a decis plafonarea prețului la gaze și energie pentru toți consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali va fi un mix de aplicare a acestui plafon. Bugetul de stat va fi văduvit de 1,5-2 mld. lei, acești bani nu se vor mai încasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese inițial un procent de 3%”, a spus Darius Vâlcov în cadrul conferinței de presă.

Totdată, Guvernul a hotărât să introducă o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul telecom.

”Totodată pentru cei care activează în acest sector s-a stabilit o taxă care se va plati către ANCOM - de 3%. Această taxă vine și ca urmare a unui comportament analizat și care a fost considerat incorect de către Guvernul României al celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu. Și avem și câteva exemple: cei doi mari jucători de pe această piață (Orange și Vodafone - n. red.) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu aș vrea să-i dau numele, dar are și o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005 la sută. Mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a atacat Vâlcov.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews