Guvernul a adoptat vineri seara „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depășește 2%. Proiectul inițial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%.

„Introducem un mecanism de protejare a populației care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depășire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferență între dobânda la credite și dobânda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe comune cu Darius Vâlcov, conform Mediafax.

Ordonanța prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depășește cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depășește nivelul de referință cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depășește pragul cu 1,51-2 puncte procentuale și la o depășire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.

Propunerea inițială era ca taxa pe active să fie de 0%, dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% și 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% și 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% și 3,0% și de 0,9% dacă Robor este între 3,01% și 3,5%.

De asemenea, Guvernul a introdus plafonarea prețului la gaze și energie la 68 de lei MW/h, iar pentru suplinirea banilor la bugetul de stat se va face prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Guvernul  României a decis plafonarea prețului la gaze și energie pentru toți consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali va fi un mix de aplicare a acestui plafon. Bugetul de stat va fi văduvit de 1,5-2 mld. lei, acești bani nu se vor mai încasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese inițial un procent de 3%”, a spus Darius Vâlcov în cadrul conferinței de presă.

Totdată, Guvernul a hotărât să introducă o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul telecom.

”Totodată pentru cei care activează în acest sector s-a stabilit o taxă care se va plati către ANCOM - de 3%. Această taxă vine și ca urmare a unui comportament analizat și care a fost considerat incorect de către Guvernul României al celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu. Și avem și câteva exemple: cei doi mari jucători de pe această piață (Orange și Vodafone - n. red.) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu aș vrea să-i dau numele, dar are și o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005 la sută. Mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a atacat Vâlcov.