ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Statelor Unite a câștigat la Înalta Curte de Justiție de la Londra procesul de extrădare a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, informează Daily Mail.

Assange, în vârstă de 50 de ani, este dorit în America pentru o presupusă conspirație vizând obținerea și divulgarea de informații din domeniul apărării naționale, în urma publicării de către WikiLeaks a sute de mii de documente scurse referitoare la războaiele din Afganistan și Irak.
 
Anul trecut, Julian Assange a fost inculpat de un mare juriu american pentru 18 capete de acuzare, dintre care 17 intră sub incidența Legii spionajului.
 
Avocații lui Assange susțin că acesta riscă o condamnare de până la 175 de ani de închisoare în cazul în care va fi găsit vinovat, adăugând, totodată, că ar fi trimis într-o închisoare de maximă securitate din SUA. 
 
În ianuarie, judecătoarea districtuală din Marea Britanie Vanessa Baraitser a decis că Assange nu ar trebui să fie trimis în SUA, motivând că există un risc real și „apăsător” ca acesta să se sinucidă.
 
Cu toate acestea, guvernul SUA a atacat hotărârea, susținând că a dat asigurări diplomatice că Assange nu va fi supus unor măsuri atât de stricte, nici înainte de proces, nici după condamnare. De asemenea, a sugerat că sentința lui Assange va fi probabil una de 4-6 ani. 
 
După o audiere de două zile, în octombrie, Lordul Burnett, președintele Înaltei Curți de Justiție, împreună cu judecătorul Holroyde, a decis vineri în favoarea SUA.
 
Cazul va fi trimis acum la Priti Patel, ministrul britanic de interne, care va lua hotărârea finală cu privire la extrădarea lui Assange, deși se așteaptă ca acesta să facă recurs la decizia de astăzi. Tatăl său, Richard, a declarat anterior că, dacă va fi necesar, vor duce lupta juridică până la Curtea Supremă. 
 
Assange a fost susținut astăzi la tribunal de logodnica sa, Stella Morris, avocata care l-a ajutat în lupta împotriva extrădării sale. Cei doi au împreună doi copii.
 
La ieșirea din tribunal, Morris a declarat: „Vom contesta această decizie în cel mai scurt timp posibil. Cum poate fi corect, cum poate fi drept, cum poate fi posibil să îl extrădeze pe Julian chiar în țara care a complotat pentru a-l ucide?”.
 
Ea a adăugat: „Vreau să subliniez că Înalta Curte a acceptat toate dovezile medicale și concluziile judecătorului că, dacă Julian este extrădat și plasat în condiții extreme de izolare, va fi împins să se sinucidă, că extrădarea este opresivă.”
 
Referindu-se la asigurările date de guvernul SUA, aceasta a spus: „Ei includ posibilitatea de a încălca aceste asigurări chiar în formularea lor.”
 
„Astăzi se împlinește aproape un an de când am ieșit din tribunal după ce am obținut victoria blocării extrădării.”
 
„Să-l avem pe cel mai important editor, jurnalist, din ultimii 50 de ani într-o închisoare din Marea Britanie, acuzat că a publicat adevărul despre crimele de război, despre echipele de ucigași ale CIA... [este împotriva] principiilor fundamentale ale libertății presei și ale democrației.”, a afirmat Morris.
 
„De fapt, la fiecare audiere, aflăm mai multe despre caracterul abuziv și neconstituțional al acestui caz.”
 
„Vom lupta. Fiecare generație are de dus o luptă eroică, iar aceasta este lupta noastră, deoarece Julian reprezintă esența a ceea ce înseamnă să trăiești într-o societate liberă, a ceea ce înseamnă libertatea presei, a ceea ce înseamnă ca jurnaliștii să își facă meseria fără să se teamă că își vor petrece restul vieții în închisoare”, a declarat Morris.

„Julian reprezintă toate libertățile și toate drepturile noastre”, a conchis Stella Morris.