ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban a luat măsuri pentru ca „schimbarea sexului” pentru disforicii de gen să nu mai fie recunoscută de stat, aceasta fiind una dintre primele reglementări adoptate după ce prim-ministrul a fost mandatat luni de Parlamentul din Budapesta să conducă prin decrete-lege până la încheierea stării de urgență, în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Pink News

Puterile sporite acordate Executivului ungar au intrat în vigoare luni și, în cursul aceleiași zile, deputatul Zsolt Semjén a introdus un proiect legislativ care dorește înlocuirea rubricii „genul” cu „sexul biologic” în documentele oficiale.

Efectul acestor prevederi este că cetățenii maghiari nu-și vor mai putea schimba sexul în mod legal. De vreme ce datele din documentele oficiale precum cartea de identitate, pașaportul sau carnetul de conducere sunt preluate de la registrul de stare civilă, modificările legislative privind genul vor afecta toate aceste documente.

În nota explicativă a proiectului de lege se arată că genul nu este definit în legislația actuală așa cum este determinat de natură, ci „rubrica de gen din registrul civil se bazează pe fapte determinate de medici și declarate de registru”.

În document se mai precizează că „dat fiind că schimbarea completă a genului unei persoane este imposibilă, este necesar să se stabilească în lege că genul nu poate fi schimbat nici de către registrul stării civile”.