ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Orban a atacat la CCR legea care prevede pedepsele sporite pentru pedofili. În sesizarea făcută de Executiv la Curtea Constituțională pe legea care prevede pedepse sporite pentru pedofili se arată că eliminarea prescripției este discriminatorie față de alte fapte similare.
 
Potrivit sesizării, guvernul susține că această eliminare a prescripției încalcă prevederile constituționale pentru că este discriminatorie față de infracțiuni similare.

Executivul arată în sesizarea făcută la CCR că există o decizie a Curții din 2003, prin care a statuat că diferența de tratament trebuie să aibă la bază justificări obiective, astfel încât să nu încalce articolul 16 din Constituție, care se referă la egalitatea de drepturi.

Legea a fost adoptată pe 30 iunie 2020 și, pe lângă creșterea pedepselor cu închisoarea de până la 12 ani pentru pedofilie și eliminarea termenului de prescripție, elimină și prescripția pentru pedofilie:

„Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

De asemenea, este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la 7 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand: fapta a fost comisa de catre un membru de familie sau de catre o persoana care convietuieste cu victima; apta a avut ca urmare vatamarea corporala sau a pus in pericol viata victimei in orice alt mod. Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand faptele au fost comise fata de un minor sau de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune contra libertatii si integritatii sexuale asupra unui minor, o infractiune de pornografie infantila sau proxenetism asupra unui minor.”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat acuzații dure pe Facebook împotriva Guvernului Orban, pe care îl numește "avocatul pedofililor". „Revoltătoare, șocantă și irațională decizia Guvernului de a ataca la Curtea Constituțională legea ce prevede pedepse mai mari pentru pedofili",scrie Firea.
 
„Cum să numești altfel decât decadere morala preocuparea actualului Guvern de a apăra drepturile celor care comit agresiuni sexuale asupra minorilor? Cum să califici altfel decât complice moral al pedofililor un Guvern care investește energie și, de data aceasta, pricepere, în a căuta argumente împotriva așa zisei discriminări a celor care distrug destine și chiar curmă vieți. Ca parinte, sunt revoltată că astfel de agresori - iar cel mai zguduitor caz este cel de la Caracal - nu plătesc pe măsura faptelor! Am convingerea că pedepsele aplicate acum pentru fapte atât de grave cum sunt violurile și maltratarea sexuală a minorilor, sunt încă blânde pentru agresori. Din păcate, numărul mare al violurilor și agresiunilor sexuale, este o dovadă. În calitate de senator în Parlamentul României, m-am bătut pentru ca în cazul pedofililor și recidiviștilor să fie introdusă castrarea chimică. Am provocat dezbateri aprinse, am atras de partea mea oameni care să susțină cauza, așa cum am stârnit și critici.

Și acum cred în argumentele susținute atunci. Și mai cred cu tărie că noi, ca oameni care putem avea un cuvânt de spus în societate, trebuie să judecăm cu inima. Fac apel la foștii mei colegi parlamentari să revină asupra acestui proiect. Apărarea drepturilor copiilor și înăsprirea pedepselor pentru pedofili reprezintă cauze de perspectivă asupra cărora îi rog să reflecteze cu atenție și să gândească cu sufletul și cu credința în puterea binelui”, scrie Firea.
 
Și liderul deputaților PSD Alfred Simonis a afirmat că Guvernul Orban este apărătorul pedofililor, violatorilor și prădătorilor sexuali din cauza faptul că Executivul a atacat la Curtea Constituțională "legea votată de Parlament prin care aceste bestii ar fi putrezit în închisoare". El a precizat că este abominabil că Guvernul nu a dublat alocațiile pentru copii, însă "îi apără cu înverșunare pe cei care distrug vieți de copii".