ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal din Bruxelles a ordonat miercuri guvernului belgian să ridice în termen de 30 de zile toate măsurile restrictive impuse sub pretextul pandemiei. În caz de neconformare, guvernului îi va fi aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi, însă decizia nu este definitivă, au relatat mai multe mass-media belgiene, informează Știri pe Surse

Acțiunea în justiție a fost introdusă de Liga Drepturilor Omului, care a argumentat că nu a fost prezentată baza legală (și justificarea științifică -n.r.) a măsurilor respective și că, prin urmare, ordinele ministeriale care stabileau restricțiile sunt ilegale.

Sub pretextul luptei cu pandemia de coronavirus, în Belgia au fost impuse restricții de circulație pe timp de noapte și închiderea tuturor magazinelor cu produse considerate neesențiale, unde accesul era permis doar cu programare prealabilă.

Mai mult, guvernul de la Bruxelles le interzisese cetățenilor toate călătoriile în afara țării, cu excepția celor considerate esențiale - cele în scop profesional sau pentru îngrijirea unei rude din străinătate.

Dacă nu va suspenda în următoarele 30 de zile toate restricțiile, așa cum a hotărât instanța, guvernul belgian va fi amendat cu 5.000 de euro pe ziua de întârziere, însă amenda este plafonată la 200.000 de euro - echivalentul a 40 de zile de încălcare a deciziei judecătorești. Cu toate acestea, guvernul de la Bruxelles va contesta în apel hotărârea tribunalului de primă instanță, potrivit cotidianului Le Soir
 
Avocatul Gheorghe Piperea comentează victoria societății civile belgiene împotriva restricțiilor și face o paralelă cu modul în care a tratat Justiția din România asemenea procese:

„Belgia e obligată de tribunal să ridice starea de alertă în maxim 30 de zile. În cazul în care refuză, va plăti o amendă de 5000 de euro pe zi de întârziere.

Cum spun avocații ligii belgiene pentru apărarea drepturilor omului, e o mare victorie a libertății.

PS Mie, Curtea de apel București nici măcar nu mi-a înregistrat acțiunea în anularea hotărârii de prelungire a stării de alertă. Onor magistrații au suspendare a activității cu publicul și nu au catadicsit să ia pricina ca urgentă. Mai e puțin până la a enșpea prelungire - ce atâta grabă?”, a scris av. Gheorghe Piperea, miercuri, pe pagina lui de Facebook