ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile franceze au confiscat superba vilă a lui Roman Abramovici din sudul Franței, care a aparținut cândva ducelui și ducesei de Windsor, în cadrul unei acțiuni de sancționare a oligarhilor ruși în contextul invaziei ruse din Ucraina, informează The Daily Mail.

Château de la Croë este situat într-una dintre cele mai prestigioase părți ale Coastei de Azur - Cap d'Antibes - și agenții imobiliari locali estimează că valorează aproximativ 90 de milioane de lire sterline, echivalentul a 120 de milioane de euro. (articolul continuă dedesubt)
 
Construită în 1926, eleganta vilă este dotată cu peste o duzină de dormitoare, opt băi și este amplasată pe 12 acri de pădure luxuriantă și peluze somptuoase, la doar câțiva metri de marea Mediterană. 

Abramovici a cheltuit aproximativ 30 de milioane de lire sterline pentru a restaura castelul după ce l-a cumpărat în 2001, construind o piscină de 15 metri pe acoperiș și introducând o sală de gimnastică imensă și un home cinema la subsol pentru a crea un loc de joacă pentru miliardari. (articolul continuă dedesubt)
 
 

Dar, înainte ca unul dintre bogătașii preferați ai lui Putin să se mute aici, incredibila proprietate a fost folosită ca locuință de vacanță de fostul rege al Angliei, Edward al VIII-lea, și de mondena americancă Wallis Simpson - mai bine cunoscuți sub numele de Ducele și Ducesa de Windsor.

Ducele și ducesa de Windsor au devenit proprietari ai Château de la Croë în 1938, după ce regele Edward al VIII-lea a abdicat de la tron.

Vila a devenit unul dintre refugiile preferate ale cuplului și a fost, de asemenea, folosită în mai multe ocazii pentru a găzdui oaspeți foarte apreciați.

Winston Churchill, celebrul prim-ministru care a condus cu succes Marea Britanie spre victorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și-a sărbătorit cea de-a 40-a aniversare de nuntă alături de Duce și Ducesă la Château de la Croë în 1948, înainte ca acesta să fie vândut doi ani mai târziu. (articolul continuă dedesubt)
 

Confiscarea vilei de către autoritățile franceze de la actualul proprietar, miliardarul Roman Abramovici, a avut loc în cadrul unei operațiuni de amploare, în urma căreia, în ultimele săptămâni, au fost confiscate sau înghețate sume de bani, proprietăți și alte bunuri aparținând oligarhilor ruși în valoare de peste 20 de miliarde de lire sterline, a confirmat astăzi Ministerul francez al Economiei și Finanțelor. 

O sursă din cadrul ministerului a declarat că vila se numără printre cele 12 proprietăți aparținând fostului proprietar al clubului de fotbal Chelsea care au fost confiscate, majoritatea fiind cumpărate cu ajutorul unor companii franceze special create.

'[Bunurile sechestrate] includ case, super-iahturi și elicoptere și însumează mult peste 25 de miliarde de euro', a declarat sursa.

Înghețarea activelor imobiliare înseamnă că acestea nu pot fi vândute sau folosite pentru venituri din chirii, a explicat sursa. 

„Este vorba despre 33 de proprietăți care au fost înghețate, inclusiv o duzină aparținând lui Roman Abramovici.”

'Totul face parte din programul de sancțiuni aplicate împotriva Federației Ruse ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina'. 

Cifrele includ, de asemenea, echivalentul a aproximativ 19 miliarde de lire sterline în numerar blocate în conturile franceze ale Băncii Centrale a Rusiei aferente mai multor oligarhi ruși din Hexagon.

Printre bunurile confiscate se numără și domeniul vast al lui Abramovici de pe insula caraibiană St Barts - o insulă guvernată parțial de Franța ca teritoriu de peste mări -.

De asemenea, au fost confiscate proprietăți în stațiunea alpină de schi Meribel, precum și în alte stațiuni de renume mondial de pe Coasta de Azur, precum Saint-Tropez și Cannes. 

Ministerul francez de finanțe a format un grup operativ format din inspectori fiscali și funcționari vamali pentru a identifica și confisca proprietățile deținute de rușii aflați pe o listă de sancțiuni a UE.

Această decizie a fost luată în contextul în care Franța a expulzat, de asemenea, șase presupuși spioni ruși care "operează sub acoperire diplomatică".

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că bărbații și femeile au fost trimiși înapoi la Moscova în urma unei investigații îndelungate efectuate de agenția de securitate internă DGSI.

Ancheta lor a scos la iveală "o operațiune secretă desfășurată de serviciile de informații rusești pe teritoriul francez", a declarat sursa.

Abramovici, în vârstă de 55 de ani, nu a făcut nici un comentariu imediat după aflarea veștii, în condițiile în care și guvernul britanic i-a înghețat activele, inclusiv cele ale clubului de fotbal Chelsea.