ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Taxa ar urma să fie introdusă din septembrie și ar mări prețul litrului de băutură răcoritoare cu circa 1 leu. Măsura face parte dintr-un pachet de măsuri care mai prevede creșterea accizelor la tutun, reduceri ale personalului bugetar sau eliminarea unor sporuri de care beneficiază funcționarii, informează Mediafax.

Măsura este inițiativa Ministerului Sănătății și este aplicată de Ministerul Finanțelor.

Băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru.
 
În ceea ce privește acciza la țigarete, această se va majora, începând din septembrie, de la 483,74 lei/1.000 de țigarete, la 503,97 lei/1.000 de țigarete.

„Avem în vedere introducerea măsurii din septembrie. Este o compatibilizare cu o directivă europeană. Trebuie adoptată până la finele anului. Impactul va fi de 159 milioane lei în 4 luni", au precizat sursele citate.

Prin OUG menționată se are în vedere și reducerea cu 50% a posturilor de secretari de stat la nivelul ministerelor și a cabinetelor acestora.