ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19.12/ 8:46 Nivelul ROBOR este imputabil întregii țări, el depinde de realitățile din țară și în primul rând de rata inflației și atunci nu se poate spune că băncile sunt lacome deoarece cresc acest indice din cauza unor dereglări ale sistemului economic, a declarat marți seara, la un post de televiziune, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.

El a subliniat că nu înțelege taxa pe lăcomie anunțată de ministrul Finanțelor printre măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi aplicate de anul viitor.

„Nivelul ROBOR este imputabil întregii țări. ROBOR este o dobândă medie la care băncile se împrumută între ele. Sigur că această dobândă odată stabilită, este stabilită pe mai multe termene, dar de obicei ROBOR la 3 luni și 6 luni, unul dintre ele este luat în calcul la rata lunară a creditelor. Fiecare debitor care a luat un credit de la bancă are de returnat lunar o rată care este de bază și la care se adaugă un nivel al ROBOR. (...) Dar nu înțeleg taxa pe lăcomie. Cred că aici este nevoie de o reflecție filosofică ceva mai adâncă pentru că nu știu a cui lăcomie este. Băncile, dacă ar stabili singure ROBOR, statul ar putea să spună așa: ți-ai stabilit un ROBOR foarte sus, tu banca cutare, iată, ești lacomă și pentru această lăcomie eu stat sunt îndreptățit prin Constituție și prin legile țării să te taxez. Dar nu e așa. Rata ROBOR este în funcție de niște realități din țară și în primul rând de rata inflației. Când inflația a fost timp de doi ani și jumătate la niveluri foarte joase, un an și jumătate a fost chiar sub inflația medie, adică sub nivel zero, în toată acea perioadă rata ROBOR a fost zero și ceva. Când rata inflației a început să urce, în octombrie anul trecut, și nu a urcat din alt motiv decât din unul: șocul creat de anumite autorități de reglementare care au scumpit rând pe rând și periodic timp de mai multe ori, din octombrie anul trecut și până în vara acestui an, energia electrică, energia termică, gazele naturale, produse ale căror scumpiri se reflecta în întregul tablou al prețurilor.(...) Astea fac inflație și ROBOR se umflă și el, pentru că ROBOR e o dobândă și sunt două surori siameze în economia unei țări, dobânda și inflația”, a explicat Vasilescu.

În opinia sa, statul ar trebui să spună că taxează băncile deoarece inflația este mare și ROBOR urcă.

„Se aplică taxa pe activele băncilor, dar atunci statul ar trebui să spună: pentru că, iată, eu stat sunt în situația de a avea inflație mare și ROBOR urcă, în condițiile astea taxez băncile. Și atunci este în regulă. Apare o chestiune clară. Nu poți să spui că băncile sunt lacome pentru că majorează ROBOR din cauza unor dereglări ale sistemului economic, prin inflație în primul rând”, a adăugat oficialul BNR.
 
Știrea inițială

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți, la Guvern, că Executivul va introduce de la 1 ianuarie 2019 o „taxă pe lăcomie” pentru bănci.

Potrivit proiectului de Ordonanță prezentat marți de Teodorovici, taxa pe lăcomie este menită să protejeze românii, informeaza Antena3.

Taxa se aplică dacă ROBOR la 3 luni și ROBOR la 6 luni depășește, ca medie trimestrială, valoarea de 1,5%.

„În funcție de lăcomia băncilor vom vedea care este și impactul acestor măsuri”, a spus Teodorovici.

Ministrul a explicat că taxa pe lăcomie, pusă pe activele băncilor, va crește progresiv, în funcție de cât de mult va crește ROBOR.

Astfel, la 1,5% taxa va fi zero. Între 1,51% și 1,7% va fi 0,2%, între 1,71% și 2,5% va fi de 0,4%, între 2,51% și 3% va fi de 0,6%, iar între 3,01% și 3,5% taxa pe active va fi de 0,9%


Anunțul vine după ce, duminică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor și le-a acuzat că nu sprijină economia și ”stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românul”.