ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:45 Conducerea social-democrată s-a reunit, luni, în cadrul Comitetului Executiv Național. Mai mulți lideri social-democrați au declarat, înaintea CEx, că în cadrul reuniunii va fi luată o decizie în ceea ce privește depunerea sau nu a unei moțiuni de cenzură după angajarea răspunderii de către Guvern pe legea bugetului pentru anul 2020.

Săptămâna trecută, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea că partidul ar putea ataca la Curtea Constituțională legea bugetului, după asumarea răspunderii în Parlament, o decizie în acest sens urmând să fie luată în cadrul acestui Comitet Executiv Național.

Știrea inițială

Senatul și Camera Deputaților se reunesc, luni, în ședințe comune succesive, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban - bugetul de stat pe 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat și modificarea OUG 114/2018, informează Agerpres.

Ședințele comune ale Parlamentului încep de la ora 16:00.

Conform programului, în prima ședință comună Guvernul își angajează răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020, cea de a doua ședință comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, iar în cea de a treia ședință comună Guvernul își va angaja răspunderea pe proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până luni dimineața, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în ședință, dacă și le însușește.
Executivul a adoptat, miercuri, proiectele de lege pentru care urmează să își angajeze răspunderea în Parlament.

Constituția prevede la articolul 114 că Executivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. 
 
PSD va decide, luni, în Comitetul Executiv Național, dacă va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe buget, precum și dacă va depune o moțiune de cenzură