ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un ajutor de până la 1.872 euro pe lună ar putea fi acordat de guvernul italian, din acest an, și rezidenților care stau de peste zece ani în Italia.
 
Guvernul italian a adoptat joi seara decretele-lege privind crearea "venitului de cetățenie”, care va fi acordat și străinilor din Italia, precum și scăderea vîrstei de pensionare, cele două promisiuni-cheie ale celor două formațiuni ale coaliției populiste aflate la putere, informează AFP.

 „Acest guvern își onorează promisiunile”, a afirmat premierul Giuseppe Conte, în cursul unei conferințe de presă susținută împreună cu cei doi vicepremieri - Matteo Salvini (Liga, naționalist) și Luigi Di Maio (Mișcarea 5 Stele, M5S, antisistem), scrie Agerpres.
 
„Cabinetul de miniștri a decis să fondeze un nou stat al bunăstării”, a exclamat Di Maio.Bugetul pe 2019 adoptat la sfârșitul lunii decembrie prevede o anvelopă de șapte miliarde de euro pentru "venitului de cetățenie” (Reddito di cittadinanza - RDC), principala promisiune a M5S, și patru miliarde de euro pentru reforma sistemului de pensii, o măsură emblematică a Ligii.
 
RDC se adresează celor cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia, cu condiția să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani pentru italieni și să fi locuit în Italia timp de cel puțin zece ani pentru străini.

 Acest venit va fi de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu creșteri sau scăderi în funcție de situația familiei, pe o perioadă de 18 luni.
În această perioadă, beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de două oferte de locuri de muncă, dintre care a doua ofertă poate să ia în considerare un job la o distanță de până la 250 km de casă, iar a treia ofertă vizând un loc de muncă oriunde pe teritoriul Italiei.

 

Reforma sistemului de pensii, denumită "Quota 100”, ia în considerare retragerea din câmpul muncii de la vârsta de 62 de ani și 38 de ani de contribuții, în timp ce legea actuală stabilește vârsta de pensionare la 67 de ani.