ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe se muta din sediul actual. Intr-o cladire despre care se spunea ca va reveni DNA.

Hotelul Triumf, unul din cele mai valoroase active ale RA-APPS, dar pentru care nu se găsesc cumpărători la prețul cerut, este pregătit pentru a fi transferat Ministerului de Externe, pentru un nou sediu. Guvernul hotărâse inițial ca hotelul să fie noul sediu al DNA și al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
 
Ministrul Justiției, Raluca Prună, anunța anterior că ANABI și DNA vor funcționa în același sediu, respectiv în Hotelul Triumf, Guvernul adoptând și o ordonanță de urgență pentru retragerea imobilului din activele RA-APPS.

Acum, însă, se pare că pe firul obținerii acestui imobil deosebit de valoros a intrat Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul pregătind transmiterea Hotelului Triumf din administrarea RA-APPS în cea a ministerului.

Executivul își motivează o astfel de decizie prin situația actuală a sediului MAE, care, în urma unei expertize tehnice, a fost încadrat pe lista imobilelor cu risc seismic, activitatea ministerului fiind desfășurată în prezent în alte 15 imobile, iar costurile anuale totale cu acestea ridicându-se la 900.000 lei.

Restaurarea sediului central ar costa circa 18 milioane lei și ar dura 2-3 ani, în condițiile în care un studiu de prefezabilitate pentru un nou sediu a indicat un cost de 32 milioane euro, scrie profit.ro.
În aceste condiții, Guvernul intenționează să transfere Hotelul Triumf de la RA-APPS la MAE, cu scopul amenajării spațiului drept sediu pentru minister, în special în vederea desfășurării activității ministerului pe perioada exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

România va deține președinția Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2019, iar Executivul arată că o condiție obligatorie și de maximă importanță pentru desfășurarea în bune condiții a președinției este existența unui cadru administrativ unitar al MAE, care în prezent nu poate fi asigurat de 16 imobile distincte.