ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul condus de Ludovic Orban a depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate referitoare la legea depusă de PSD și Pro România prin care anumite categorii de persoane, precum beneficiarii de ajutoare sociale, vor primi gratuit 30 de măști de protecție pe lună,  au declarat surse liberale pentru Libertatea. Proiectul de lege a fost adoptat pe 10 iunie de Camera Deputaților și prevedea că se acordă gratuit un set de 30 de măști de protecție, lunar, pentru: 

- persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat 

- persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei 

- pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009 

- persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. 
 
 
Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a cerut Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor să soluționeze rapid contestația depusă la licitația privind achiziția de măști pentru persoanele sărace. Din cauza acestei contestații, persoanele cu venituri scăzute nu vor putea primi măștile promise de Guvern pentru protecția împotriva coronavirusului.
 
G4Media a scris că firma Best Achiziții, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei București pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19, a contestat rezultatul licitației organizate de ministerul Sănătății în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA pentru achiziția de 115 milioane de măști. Ministerul Sănătății a anunțat pe 24 iunie că Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri Michael Topolinski, este câștigătorul licitației pentru cele 115 milioane de măști, dar contractul nu a fost încă semnat, potrivit informațiilor G4Media.ro. Măștile ar trebui să ajungă la persoane vulnerabile, iar termenul de livrare este de 7 zile de la semnarea contractului. Până la rezolvarea contestației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și la finalizarea unui eventual proces la Curtea de Apel, contractul nu va putea fi semnat.