ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul și Parlamentul României doresc să realizeze un „Cod al finanțelor publice locale", în care un capitol este dedicat impozitării clădirilor. Conform documentului, prin care se dorește o nouă revoluție fiscală, românii ar putea fi impozitați în funcție de evoluția pieței imobiliare. 


Guvernul și Parlamentul lucrează la două acte normative care urmăresc introducerea noțiunii de impozitare a clădirilor nerezidențiale la valoarea lor de piață, potrivit observator.tv. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a lansat încă din 2017 un draft de proiect ce vizează realizarea unui „Cod al finanțelor publice locale", în care un capitol este dedicat impozitării clădirilor, informează observator.tv.

Proiectul a fost trimis la mai multe primării din țară și la Asociația Municipiilor din România, parcurs în care a fost consultant și de Adrian Vascu, fostul președinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

Specialistul a dezvăluit pentru Capital principalele propuneri din document.

Astfel, potrivit lui Vascu, intenția este ca rapoartele de evaluare care stau la baza calculării impozitului pe clădiri să se realizeze exclusiv prin metoda evaluării valorii de piață.  

Modelul actual prevede aplicarea cotelor de impozitare la o valoare ce ține cont de costul maxim de construcție al clădirii.

Actul Guvernului, neintrodus încă în dezbatere publică, face referire la clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. 

Avocatul Gabriel Biriș a declarat pentru Capital că impozitarea clădirilor la valoarea de piață drept antieconomică și irațională, doarece este legată de calitatea construcției și ar descuraja investițiile în clădiri de calitate. În plus, oscilațiile valorii de piață ar afecta atât predictibilitatea afacerilor, cât și cea a bugetelor locale.