Guvernul și Parlamentul României doresc să realizeze un „Cod al finanțelor publice locale", în care un capitol este dedicat impozitării clădirilor. Conform documentului, prin care se dorește o nouă revoluție fiscală, românii ar putea fi impozitați în funcție de evoluția pieței imobiliare. 


Guvernul și Parlamentul lucrează la două acte normative care urmăresc introducerea noțiunii de impozitare a clădirilor nerezidențiale la valoarea lor de piață, potrivit observator.tv. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a lansat încă din 2017 un draft de proiect ce vizează realizarea unui „Cod al finanțelor publice locale", în care un capitol este dedicat impozitării clădirilor, informează observator.tv.

Proiectul a fost trimis la mai multe primării din țară și la Asociația Municipiilor din România, parcurs în care a fost consultant și de Adrian Vascu, fostul președinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

Specialistul a dezvăluit pentru Capital principalele propuneri din document.

Astfel, potrivit lui Vascu, intenția este ca rapoartele de evaluare care stau la baza calculării impozitului pe clădiri să se realizeze exclusiv prin metoda evaluării valorii de piață.  

Modelul actual prevede aplicarea cotelor de impozitare la o valoare ce ține cont de costul maxim de construcție al clădirii.

Actul Guvernului, neintrodus încă în dezbatere publică, face referire la clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. 

Avocatul Gabriel Biriș a declarat pentru Capital că impozitarea clădirilor la valoarea de piață drept antieconomică și irațională, doarece este legată de calitatea construcției și ar descuraja investițiile în clădiri de calitate. În plus, oscilațiile valorii de piață ar afecta atât predictibilitatea afacerilor, cât și cea a bugetelor locale.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews