ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Ciucă va discuta în ședința de azi un plan referitor la proiectele de cercetare ce prevede un buget total de 118,1 milioane de lei pentru o platforma națională de Inteligență Artificială, potrivit unui document aflat pe agenda executivului, informează G4Media.
 

„Este un cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din societate care doresc să gândească viitorul și acest cadru al inteligenței artificiale din România. Va include un Consiliu Științific și de Etică în Inteligența Artificială, un Consiliu de Educație în Inteligența Artificială, în colaborare cu Ministerul Educației și grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează și întărirea hub-ului român de inteligență artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operațional Competitivitate POCIDIF și, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialiști pe care România îi are în inteligență artificială, în machine learning, la marile universități, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare inteligență artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuțiilor, societății civile, mediului academic, mediului privat, aliniind, practic, România la cele mai bune practici în domeniu”, a declarat în noiembrie Sebastian Burduja, ministrul Cercetării.

Documentul oficial prevede că până la jumătatea acestui an, guvernul ar urma să cheltuiască pentru această platformă suma de 95,5 milioane de lei, doar că nu detaliază pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani. Nu sunt trecute nici proiecte finanțate, nici instituții sau companii care vor primi acești bani.