ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



 
ACTUALIZARE 20:30 Un reprezentant al Ambasadei României în Israel va participa la recepția organizată, duminică, de Ministerul Afacerilor Externe israelian, a informat MAE român, care a precizat că o invitație de participare la deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim nu a fost primită. „La recepția organizată astăzi, 13 mai 2018, de către Ministerul Afacerilor Externe israelian, va participa un reprezentant al Ambasadei României în Israel. În ceea ce privește deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitație de participare”, a anunțat MAE, printr-un comunicat, conform Agerpres.
 
Știrea inițială
 
Controversa mutării Ambasadelor străine de la Tel Aviv  la Ierusalim, care a împărțit Europa în două, merge mai departe. În timp ce majoritatea statelor UE vor boicota ceremoniile legate de inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim, care vor avea loc luni, România, Ungaria, Cehia și Austria fac opinie separată. Așa susține ziarul israelian Haaretz, conform căruia  diplomații români și-au anunțat astfel prezența la o recepție care are loc duminică. La eveniment au fost invitate și celelalte țări UE, însă majoritatea va boicota evenimentul, în condițiile în care europenii nu au fost de acord, încă de la început, cu decizia președintelui SUA de recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului evreu.
 
Diplomați din România, Ungaria, Cehia și Austria vor participa duminică seară, la recepția organizată de ministrul de Externe al Israelului la Ierusalim. La eveniment va fi prezentă și delegația SUA care va inaugura ambasada de la Ierusalim, inclusiv Ivanka Trump, fiica Președintelui american.
 
Delegația oficială a SUA este condusă de secretarul de stat adjunct John J. Sullivan. Din componență, alături de Ivanka Trump, mai fac parte  soțul ei, Jared Kushner, secretarul Trezoreriei - Steve Mnuchin și 12 membri ai Congresului.

Recepția organizată de ministrul israelian de Externe deschide seria de ceremonii legate de mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Aproximativ 30 dintre cei 86 de ambasadori în Israel au acceptat invitația la recepția de duminică. Dintre țările UE au fost însă doar Ungaria, Cehia, Austria și România, scrie haaretz.com. Restul delegaților europeni, cel mai probabil, nu vor participa și nici cei ai Rusiei, Egiptului și Mexicului.
Potrivit ziare.com, la recepție România va fi reprezentată Ovidiu Ierulescu, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei noastre în Israel.

Ceremonia propriu-zisă de inaugurare a Ambasadei SUA va avea loc luni. Va fi ținută în Consulatul SUA din cartierul Arnona al Ierusalimului, care va deveni apoi oficial ambasada Statelor Unite. Spre deosebire de gală, organizată de Israel, nicio delegație străină nu a fost invitată la inaugurarea ambasadei, eveniment care este responsabilitate a administrației SUA, ci doar înalți oficiali ai Israelului.