ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de persoane s-au adunat în capitala Franței joi, 16 martie, pentru a protesta, după ce premierul francez Elisabeth Borne a anunțat utilizarea articolului 49.3 (o clauză specială din Constituția franceză) pentru a împinge proiectul de lege privind reforma pensiilor în camera inferioară a Parlamentului fără un vot al deputaților, scrie Le Monde.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a îndepărta protestatarii după ce un foc a fost aprins în centrul pieței, în apropierea unui obelisc egiptean care se află acolo de aproape 200 de ani.
 
217 persoane au fost arestate sub suspiciunea că au încercat să provoace daune, a declarat poliția din Paris. Chiar și după ce mitingul a fost dispersat, unii protestatari au creat incendii și au provocat pagube la fațadele magazinelor de pe străzile laterale, au declarat reporterii Agenției France-Presse (AFP).

Liderul Jean-Luc Mélenchon a declarat mulțimii că Macron a trecut "peste voința poporului". Membri ai partidului La France Insoumise (LFI) al lui Mélenchon s-au numărat printre legislatorii care au cântat mai devreme La Marseillaise, imnul național francez, în Parlament, în încercarea de a zădărnici apelul premierului de a forța adoptarea proiectului de lege fără vot.

La mitingul organizat de sindicatul Solidaires și autorizat de tribunalul administrativ a participat o mulțime diversă de tineri și vârstnici, după cum se observă în VIDEO-ul de mai jos: