ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


15 spitale nu pot raporta servicii medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă după ce luni dimineață ar fi fost un atac cibernetic, informează Știripesurse.

Conform Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.

„Reprezentanții Diectoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituția a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.

Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituția.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

Printre cele 15 spitale, cel puțin patru sunt din București. Este vorba despre Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni și Spitalul Clinic 2 CF.

Aceste spitale au închiariat acest sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață.

Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

La Institutul Marius Nasta sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă pentru că nu se poate opera niciun serviciu în acest sistem.

De asemenea, la Spitalul CF 2 holurile sunt pline de pacineți nervoși cărora li s-a spus că nu funționează nimic după ce instituția medicală ar fi fost victima unui atac cibernetic.