ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri la ora 23:00, ora Londrei (sâmbătă, ora 01:00, ora României, n.red.) și intră într-o nouă eră. Londra spune adio Europei și se gândește la sine ca la o putere capabilă să-și gestioneze strategia fără a face parte dintr-un sistem politic continental. Iar Brexit-ul reprezintă primul pas către o redescoperire a lumii de către britanici, după ce timp de câteva decenii au crezut (fără prea multe iluzii) că ar putea face parte și din Uniunea Europeană.

Ceea ce a reușit Brexit-ul, prin seismul pe care l-a provocat Europei, a fost o uriașă lovitură dată planurilor axei franco-germane, și în special a Germaniei. Și, mai  mult, a pus cruce pe certitudinile  celor care credeau că Europa nu poate decât să devină și mai mare. Un duș rece pentru toți susținătorii blocului comunitar, cu regulile și cu sancțiunile sale.

Momentul a fost marcat diferit de britanici. În timp ce unii regretau decizia luată acum trei ani și jumătate prin intermediul unui referendum, alții, dimpotrivă. Pentru aceștia, noaptea trecută a fost motiv de petrecere, iar oamenii au așteptat cu încântare să treacă ultimele secunde ca membri UE.
Europarlamentarul Nigel Farage, liderul pratidului eurosceptic Brexit și unul dintre principalii susținători ai ieșirii țării din Uniunea Europeană, a organizat un eveniment de celebrare a Brexit la Londra.
 
De cealaltă parte, sute de persoane s-au adunat în fața Parlamentului Scoției, nemulțumiți de ieșirea țării din Blocul comunitar.

Primit ca un star rock, pe acordurile „The Final Countdown”, Farage a urcat pe scena amenajată cu câteva minute înainte de numărătoarea finală până la 23,00, ora de la care Regatul Unit a ieșit oficial din UE. „Am reușit, am reușit!” a strigat el miilor de oameni adunați să îl vadă. „Te iubim!”, s-a strigat din public. El a numit Brexitul „cel mai important moment din istoria modernă a marii noastre națiuni”
„Să sărbătorim că de acum putem să ne facem legi prin oamenii care sunt angajați nouă, după ce noi i-am votat .(...) Fără constrângerile Uniunii Europene, vom fi iar liberi să ne găsim locul în lume”, a spus cel care a fost arhitectul Brexit. Aplaudat îndelung, a apreciat că lucrul care trebuie celebrat în noaptea în care Marea Britanie iese din UE este democrația. „Eu, ca persoană care crede că trebuie să fim pro-Europa, dar nu pro-UE, cred că acum am dat un exemplu pentru prietenii noștri de pe continent (...) Războiul s-a încheiat, am câștigat!”, a strigat Farage, spre încântarea mulțimii care flutura steaguri ale Marii Britanii, potrivit corespondentului Agerpres la Londra.

Ultimele minute ale show-ului în onoarea Brexitului au fost lăsate celor adunați în centrul Londrei, să tragă aer în piept înainte de o numărătoare inversă la capătul căreia au fost proiectate pe ecran mesajele „Happy Brexit Day!” și „We're Out”.

Iar primul minut al Marii Britanii în afara UE a fost marcat cu imnul național „God Save the Queen”, cântat cu patos de toată mulțimea.

De altfel, „Petrecerea Brexit” de lângă Parlament a inclus cântece din istoria Regatului, de la patrioticul „Rule Britannia” la titlurile din cultura pop precum „Hey Jude” sau "We Are the Champions".

 
În prima jumătate de oră de libertate față de UE, cei care s-au adunat la Parlament s-au îmbrățișat, au băut șampanie și apoi s-au îndepărtat pe străzile Londrei.

Claire și Fred, care au venit special la Londra pentru a marca momentul Brexit, spun că au votat ieșirea din UE deoarece au dorit ca deciziile ce îi afectează să fie luate de oameni care sunt votați de ei. "Eu am votat să intrăm în piața unică europeană, am votat să rămânem în piața unică europeană. Când lucrurile au evoluat prea mult, când au început să vorbească de o armată europeană... e prea mult", spune Fred.

„În țara noastră, ne votăm reprezentanții, cred, o dată la cinci ani. Dacă nu ne place ce fac, putem să votăm să plece. În Uniunea Europeană nu există așa ceva. Dacă am fi trecut la euro, acum nu am fi putut pleca”, spune Claire.Ea adaugă că votul pentru Brexit nu a fost unul bazat pe discriminare, ci pe o nevoie de democrație. „Vrem să vină aici oameni din alte țări. Mereu am primit imigranți cu brațele deschise și mereu vom face asta. Sunt sigur că există rasism și în țara dumneavoastră. E peste tot. Faptul că fluturăm steagul nu ne face rasiști", spune Fred, în timp ce Claire completează: "Suntem patrioți, dar nu rasiști, în niciun caz".

Premierul Boris Johnson, un susținător fervent al Brexit-ului, a sărbătorit evenimentul cu o recepție modestă cu vin spumant britanic și specialități culinare britanice.

Pe stâncile albe din portul Dover a fost proiectat mesajul „Regatul Unit a părăsit UE” între un drapel britanic și unul al UE.

„Este o zi fantastică", a declarat Tony Williams, de 53 de ani, din sud-estul Londrei, citat de Reuters. „Suntem liberi, de la ora 11.00, am făcut-o. Am făcut-o!”, și-a exprimat el bucuria.

În nordul Angliei, în orașul Morley, care a votat în proporție de 60% pentru Brexit, a fost organizată o mare petrecere într-o sală ornată cu culorile Regatului Unit. "Așteptam asta din 2016", a jubilat Joshua Spencer, un student de 25 de ani.