ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat al SUA își manifestă îngrijorarea față de hărțuirea jurnaliștilor străini în Republica Populară Chineză, cărora le este îngrădită libertatea de exprimare atunci când aceasta nu convine politicilor și viziunii Partidului Comunist Chinez, în contextul dezastrelor produse de inundațiile recente din Henan, dar nu numai.

„Statele Unite sunt profund îngrijorate de supravegherea, hărțuirea și intimidarea din ce în ce mai dure exercitate asupra jurnaliștilor americani și a altor jurnaliști străini în Republica Populară Chineză (RPC), inclusiv asupra jurnaliștilor străini care relatează despre devastarea și pierderile de vieți omenești provocate de recentele inundații din Henan. Guvernul Statelor Unite transmite din nou condoleanțe din partea poporului american pentru toți cei afectați.

Guvernul RPC pretinde că primește cu bucurie presa străină și că sprijină activitatea acesteia, însă acțiunile sale spun altceva. Retorica sa dură, promovată prin intermediul mass-mediei oficiale de stat, față de orice știre pe care o percepe ca fiind critică față de politicile RPC, a provocat sentimente publice negative care au dus la confruntări și hărțuiri tensionate directe, inclusiv abuzuri verbale online și amenințări cu moartea la adresa jurnaliștilor care își fac pur și simplu meseria. Jurnaliștilor străini li se refuză din ce în ce mai des vizele pentru a intra sau a rămâne în RPC, ceea ce limitează grav cantitatea și calitatea reportajelor independente pe teme importante. Facem apel la RPC să acționeze ca o națiune responsabilă, care speră să primească presa străină și lumea la viitoarele Jocuri Olimpice și Paralimpice de iarnă de la Beijing, în 2022.

În cadrul întâlnirilor sale din 26 iulie cu oficialii RPC din Tianjin, secretarul adjunct Sherman a adus în mod special în discuție importanța accesului la mass-media, a protecției împotriva hărțuirii și a libertății presei. Facem apel la oficialii RPC să se asigure că jurnaliștii rămân în siguranță și că pot relata liber”, a transmis Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, pe 29 iulie 2021.