ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea americană Harvard și grupul suedez de mobilă Ikea sunt implicate în afaceri ilegale cu mii de hectare de păduri retrocedate ilegal și revendicate de statul român, scrie RiseProject. Cei doi giganți au cumpărat în județul Vrancea cele mai multe păduri, peste o treime din întregul portofoliu, informează b1.ro.

Ikea susține că a verificat istoricul proprietăților înainte să le cumpere de la universitatea americană, dar problemele au apărut ulterior.
 

De cealaltă parte, Harvard a transferat mai multe suprafețe disputate în instanță către noi filiale pe care le controlează prin firme offshore , scrie sursa citată. Pădurile fuseseră cumpărate de universitatea americană de la grupări acuzate de înșelăciune, corupție și spălăre de bani.
 
Judecătorii spun că Harvard a știut de ilegalitățile afacerilor: "Din formularea contractului încheiat cu Scolopax SRL (n.r.- filiala Harvard) reiese că societatea cunoștea că este posibil să fi cumpărat bunul altuia, deoarece vânzătorii nu deţineau documentele de proprietate cerute de lege, ci doar promiteau cumpărătoarei că vor obţine modificarea titlului de proprietate".
 
Articolul integral poate fi citit AICI.