ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a fost audiat joi în Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI. Printre temele abordate s-au numărat protocoalele semnate de Serviciu, bugetul instituției, evenimentele din 10 august și pesta porcină africană, potrivit președintelui comisiei, Claudiu Manda.

În cadrul audierii, șeful SRI a declarat la Comisia de control a SRI că serviciul a informat MAI și Jandarmeria cu privire la riscul de violențe la Mitingul Diasporei, scrie evz.ro.

„Am vorbit despre protestele din 10 august. Am stabilit că sunt de competența SRI”, a declarat Claudiu Manda.

Manda a mai precizat că un reprezentat al SRI a fost în centrul de control pe perioada mitingului.

„Au spus că au avut un reprezentant care a informat, că a existat o notă care a fost trimisă Jandarmeriei, și înainte de eveniment și după eveniment. Au vorbit cu persoane care au prejudiciat, au informat inclusiv DIICOT. Și eu am primit o notă secretă în acest sens. Concluzia a fost este ca în perioada imediat următoare toate informările transmise beneficiarilor, inclusiv consilierul prezidențial, să ne parvină și nouă. Sigur că au fost informați că a existat acedt pericol de a excalada protestul și să devină violent. A fost întrebat cu activiștii de la rezist. Aici conducerea SRI nu a vrut să detalieze. Nici noi, nu știm dacă intră în zona cercetării penale. Am convenit că dacă vorbim despre o finanțare străină a unei organizații care vrea dărâmarea Guvernului, rămâne să ne dea o informare concretă", a mai spus Manda.

„Pe de altă parte, ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei ține de ordinea publică, nu sunt de competența lor, dar era de competența SRI ca, dacă au informații utile pentru MAI, Jandarmerie, să fie transmise aceastor structuri. Cei de la SRI spun că au informat, că au fost note transmise Ministerului, Jandarmeriei, și înainte de eveniment, și după eveniment. Cei de la SRI spun că nu au ce să își reproșeze. Am primit o notă secretă”, a mai spus șeful Comisiei SRI din Parlament.