ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe asociații pro viață din România au adresat o scrisoare ministrului Sănătății, în semn de solidaritate cu Oana Grigore, purtătoarea de cuvânt a ministerului, care este aproape linșată de site-uri gloabaliste precum Press.one, Ziare.com sau G4Media doar pentru că a îndrăznit să spună că instituția pe care o reprezintă „încurajează natalitatea”. Oana Grigore a devenit ținta unor asociații și ONG-uri sorosite care cer acum demiterea ei, pentru următoarea afirmație: „Ministerul Sănătății încurajează ducerea sarcinii până la capăt, nu încurajează avorturile. Doar în situația în care pune viața mamei sau a fătului în pericol, evident. O situație medicală. Dar noi nu încurajăm întreruperile de sarcină la cerere (…) Noi nu încurajăm aceste întreruperi de sarcină. Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală”.

Asociațiile care semnează scrisoarea adresată ministrului Nelu Tătaru îi solicită să nu ia considerare cererile ultimative și lipsite de temei ale celor de la„Filia”. Afirmațiile Oanei Tătaru reflectă realitatea, respectă legislația și ca atare nu există nici un motiv pentru vreo sancțiune,  ba dimpotrivă, spun semnatarii scrisorii, care amintesc și că protecția vieții, a sănătății și a demnității umane este o valoare ocrotită de tratatele internaționale privind drepturile omului;

Publicăm mai jos textul integral al scrisorii:

Stimate domnule ministru,
Am aflat din presă despre oprobriul public la care este supusă doamna Oana Grigore, purtătoarea de cuvânt a ministerului, în urma unor declarații făcute pentru o publicație online.
Cu ce-ar fi greșit doamna Grigore, în opinia acelor organizații ale societății civile care îi cer vehement sancționarea și chiar demiterea? Vina ar sta în declarația că „Ministerul Sănătății încurajează natalitatea” și că „avortul la cerere este la latitudinea medicului dacă acceptă sau nu acceptă o asemenea practică. Nu este o obligație.”
Prin prezenta scrisoare ne exprimăm sprijinul pentru doamna Grigore. Vă solicităm să nu luați în considerare cererile ultimative și lipsite de temei ale „Filia”. Afirmațiile doamnei Oana Grigore reflectă realitatea, respectă legislația și ca atare nu există nici un motiv pentru vreo sancțiune – ba dimpotrivă.
Protecția vieții, a sănătății și a demnității umane este o valoare ocrotită de tratatele internaționale privind drepturile omului; această protecție începe încă din perioada vieții intrauterine.
Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului (1990) prevede în preambul următoarele: „dată fiind lipsa sa de maturitate fizică și intelectuală, copilul are nevoie de protecție și îngrijire speciale, inclusiv de o protecție juridică adecvată, atât înainte cât și după nașterea sa.” Copilul nenăscut este o ființă umană vie încă din momentul concepției1; în această calitate, el are dreptul la protecție, ca și ceilalți membri ai familiei umane.
În timp ce dreptul la viață este un drept fundamental al omului, „dreptul la avort” nu este recunoscut de nici un tratat internațional. Mai mult, în ceea ce privește reglementările în domeniul accesului la avort, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că „dreptul femeii la respectarea vieții sale private trebuie să fie cântărit împreună cu alte drepturi și libertăți concurente invocate, inclusiv cu cele ale copilului nenăscut.”2 
În ce privește refuzul personalului medical de a practica avortul la cerere - obiecția pe motive de conștiință – acesta își găsește un temei în etica medicală, fiind totodată un drept protejat de Constituția României, de legislația națională și de cea europeană3.
Prin recunoașterea obiecției pe motive de conștiință, legislația n-a făcut altceva decât să recunoască ceea ce exista deja – o datorie morală inerentă, un drept supra-legal al medicului de a urma propriile convingeri.
Înțelegem însă tonul nervos al scrisorii ultimative semnate de organizația pro-avort „Filia”: în ultimii ani numărul medicilor care refuză să practice avortul a crescut și în România, ca și în numeroase alte țări.
Începând cu anul 2007, comisii și instituții politice sau științifice, inclusiv Academia Română, au atras atenția că situația demografică devine un risc accentuat pentru securitatea națională. Având în vedere criza demografică fără precedent prin care trece România, nu putem decât să salutăm și să încurajăm faptul că ministerul promovează politici pro-natalitate. De altfel, numeroase modificări legislative din ultimii ani reflectă această preocupare, chiar dacă rezultatele sunt deocamdată modeste.
Pentru aceste motive înțelegem să întărim astfel declarațiile făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății dar și să apărăm, în mod indirect, libertatea de conștiință a medicilor și dreptul la viață al copilului nenăscut.
Nici dumneavoastră, nici noi și nici medicii români nu ne dorim să trăim într-o societate lipsită de conștiință - și nici lipsită de copii, aș acum este societatea viitorului pe care ne-o tot planifică, de 30 de ani, organizația „Filia” și colegele acesteia.
Semnează
Asociația PRO VITA București 
Alianța Familiilor din România
Alianța Părinților
Asociația Medicală Concordia 2006 Piatra-Neamț
Asociația „Centrul European de Educație și Trening”
Asociația Pro Vita Neamț
Asociația Pro Vita Bacău
Asociația Simplu 
Grupul de Acțiune Civică #StareaDeLibertate
Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului Satu Mare
Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni 
Asociația Creștin Ortodoxă Mama Olga