ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mircea Constantin, unul dintre cei trei jucători care au plecat la vestiar și nu au luat parte la intonarea imnului secuiesc, imediat după meciul România - Ungaria, de la Campionatul Mondial din Slovenia, și-a expus punctul de vedere în cadrul unei declarații acordate Gazetei Sporturilor

„Noi știam ce o să urmeze. Fanii din Miercurea Ciuc fac parte din galeria Ungariei și le-au cerut jucătorilor să stea și să cânte, că și ei i-au sprijinit tot timpul la club".
 
„Eu cu Gliga și cu Berdilă ne-am dat seama că vor să cânte, că se mai întâmplase și cu Slovenia. Eu nu mă simt secui, nu puteam să fac asta, și ei la fel. Au cântat cu galeria și jucătorii noștri, i-am auzit. Fiindcă fanii cântă acel imn pentru românii din acele zone, nu pentru unguri. 

Nu sunt de acord, mai ales că erau în culorile României, dar îi înțeleg. Ei se simt secui, sunt din acele zone, dar știu că își dau viața pentru naționala României. Nouă nu ne-au reproșat că n-am rămas pe gheață, suntem prieteni între noi”, a explicat Mircea Constantin.

Tanczos Barna (UDMR), actualul ministru al Mediului, care a fost surprins în galeria Ungariei la meciul din Slovenia, se afișa în urmă cu 11 ani, pe când era președinte al Federației Române de Hochei, nu alături de steagul țării ale cărei funcții oficiale le ocupă, ci alături de drapelul așa-zisului „Ținut Secuiesc”, relevă GSP. 

Un precedent cunoscut în lumea hocheiului nostru este în 2011, pe când președintele federației era Tanczos Barna. Același ministru al mediului de acum care, la meciul cu Ungaria, a stat în mijlocul fanilor maghiari. Atunci, Barna a sărbătorit pe gheață, într-un tricou alb, „de deplasare”, pe care scrie România, desfășurând cârpa auto-denumită steagul „ținutului secuiesc”. FOTO

Imaginea a fost descoperită de GSP.ro pe blogul unui împătimit al hocheiului mondial, „Jussi’s game worn IIHF ice hockey jerseys”.

După publicarea imaginilor în care Barna apărea în galeria Ungariei, vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD) a lansat critici dure la adresa ministrului udemerist. Iar azi, vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, a cerut demiterea lui Tanczos Barna.
 
Sorin Grindeanu: „Ca timișorean înțeleg perfect ce înseamnă să trăiești într-o comunitate multiculturală și multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc.

Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil.

Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul!

PS: Respect celor trei jucători ROMÂNI care s-au dat la o parte și nu au participat la această mascaradă!”, a scris Grindeanu pe Facebook. 
 
Și vicepreședintele PNL, Adrian Cozma, a scris pe Facebook că-și dorește ca premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă să-l demită pe Tanczos Barna.

„Inadmisibil! Am rămas consternat și sunt revoltat de ceea ce s-a întâmplat în Slovenia la Campionatul Mondial de Hochei.

România a fost umilită și de jucătorii care au cântat imnul Ținutului Secuiesc și de ministrul Tanczos Barna, care s-a pus la peluza galeriei Ungariei, și a girat acest comportament nedemn și care nu e o întâmplare. Ne aducem aminte de un alt episod, când același Tanczos Barna a refuzat să interzică imnul secuiesc la meciurile de hochei pe vremea când era președinte al Federației și care a spus: «Vom cânta și de acum înainte».

Este incalificabil gestul de ieri și măsurile pe care trebuie să le luăm trebuie să fie ferme și imediate. Cer premierului demiterea ministrului Tanczos Barna din funcția de ministru. Simbolurile țării sunt sfinte pentru orice român de orice etnie. Cine nu respectă simbolurile țării nu poate face parte din Guvernul României”, a scris Adrian Cozma pe Facebook
 
Cu toate că doi șefi ai coaliției PSD-PNL cer demiterea lui nu se mișcă nimic.