ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un raport al Agenției americane pentru Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency) prezentat marți arată că firma de prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer continuă să se aprovizioneze cu material lemnos provenit din parcurile naționale ale României, în ultimele 18 luni furnizorii de lemn ai firmei transportând peste 35.000 de metri cubi de lemn provenit din două parcuri naționale. În replică, Romsilva susține c lemnul rezultat din lucrările silvice desfășurate în zonele de conservare durabilă nu provine din tăieri ilegale, ci din lucrări silvice legale și autorizate.
 

Autorii raportului EIA solicită Guvernului să continue instrumentarea cazului Schweighofer, îmbunătățirea platformei Inspectorul Pădurii pentru a pune mai multe informații la dispoziția publicului, consolidarea aplicării legii în domeniul tăierilor ilegale și corupției și oprirea tăierilor comerciale în parcurile naționale.

„Lemnul rezultat din lucrări silvice din zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale sau naturale are o proveniență legală, lucrările silvice fiind în concordanță cu legislația privind ariile naturale protejate, planurile de management și amenajamentele silvice, toate elaborate de specialiști în arii protejate și silvicultură, aprobate de autorități”, spune Romsilva.
Regia atrage atenția că solicitarea EIA de a fi oprite lucrările silvice în zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale nu are nicio bază legală și nu se bazează pe niciun studiu. Romsilva explică, astfel, că toate parcurile naționale și naturale au zone de protecție strictă și integrală, unde intervenția oamenilor este interzisă, și zone de conservare durabilă „tampon”, unde legislația prevede foarte clar anumite lucrări silvice.

„Spre exemplu, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 12 parcuri naționale cu o suprafață cumulată de 307.406 hectare, din care 115.319 hectare se află în zone de protecție strictă sau integrală, restul aflându-se în zone de conservare durabilă, unde lucrările silvice sunt efectuate cu respectarea legislației și a tuturor normelor silvice, în conformitate cu planurile de management ale parcurilor”, spune Romsilva, conform news.ro.