ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Mănăstirea Paltin, cea de a doua mare ctitorie de la Petru Vodă a Părintelui Justin Pârvu, își sărbătorește astăzi hramul cel mare, Adormirea Maicii Domnului. Mănăstirea de maici, stărețită cu deosebită pricepere de maica stavroforă Justina Bujor, are sub oblăduirea sa și un cămin de copii cu nevoi, îndrumați duhovnicește cu mare har de Maica Mariami, un azil unde sunt îngrijite cu dragoste zeci de bătrâne, un laborator de plante cu magazin naturist cât și o editură importantă, unde tocmai a apărut lucrarea „Sfinții Închisorilor”, la Centenarul nașterii Părintelui Justin Pârvu și la trei decenii de la evenimentele care ar fi trebuit să zdrobească comunismul. 

La 30 de ani de la cea ce se spera că va fi căderea comunismului, elogiind lupta și rezistența anticomunistă, cartea cuprinde peste 30 de portrete ale unora dintre cele mai marcante personalități ale temnițelor comuniste și iluștri martiri ai Bisericii Ortodoxe, se scrie în prezentarea cărții, disponibilă și la Librăria Sophia din București și publicată sub îndemnul Părintelui Justin - „Să aducem la lumină sfințenia lor!”. „Viața acestor martiri este deja cunoscută în sfințenia lor, prin faptele lor, prin toată conduita lor; ei au trăit și încă mai trăiesc în mijlocul acestui popor. Ei au dovedit, în sfârșit, că din frageda lor tinerețe s-au jertfit pentru adevărul acesta ortodox.”, spunea marele duhovnic al Ortodoxiei românești, Părintele Justin Pârvu, sărbătorit anul acesta de Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și prin apariția Albumului „Duhovnicul - 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea".

Biserica Mănăstirii, pictată în stil bizantin de către familia de pictori Purice din Cernăuți, adăpostește o raclă de preț cu sfinte moaște ale Sfinților M. Mc. Pantelimon, Sf. Mucenic Iustin Martirul și filosoful, Sf. Mc. Cristina, Sf. Mc. Natalia, Sf. M. Mc. Ecaterina, Sf. M. Mc. Justina, Sf. M. Mc. Tecla și veșmântul Sf. Spiridon, precum și ale martirilor și mărturisitorilor de la Aiud. De asemenea, la Mănăstirea Paltin - Petru Vodă se află spre vizitare chilia Părintelui Justin, în care s-a nevoit în ultimii ani de viață, primind credincioși chiar și câte 20 de ore pe zi, cât și un mic muzeu al sfinților închisorilor. 

Vara aceasta, Mănăstirea a organizat în colaborare cu Fundația Justin Pârvu și o tabăra de creație pentru copii: „Sub Acoperământul Maicii Domnului”. Pe lângă alte activități practice, de întrajutorare a bătrânilor din azilul mănăstirii, cules de plante pentru laboratorul de produse naturiste, de explorat pădurile și dealurile Munților Neamțului, copiii și tinerii participanți au avut posibilitatea să participe la ore de pictură și mozaic cât și la cursuri de fotografie, sub îndrumarea fotografei Cristina Nichituș Roncea, să viziteze plaiurile Bucovinei și Mănăstirile Rarău și Humor, unde s-au realizat numeroase imagini fotografice. 

O selecție bogată din fotografiile tinerilor participanți, care au fost recompensați cu premii și diplome, au alcătuit expoziția admirabilă "Copiii Părintelui Justin" dedicată Centenarului "Părintele Justin". Vă prezentăm aici câteva fotografii din cadrul taberei cu urarea de La Mulți Ani tuturor copiilor, bătrânelor și monahiilor de la Petru Vodă la marea sărbătoare a Nașterii în Ceruri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, "Lumină dulce clară, O, Maică Prea Curată și Pururea Fecioară, Marie!". 
 
 
 
 
 
 
Albumul cu cele 100 de fotografii ale copiilor din Expozitie poate fi vizionat AICI