ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Catedrala Patriarhală din București își serbează hramul istoric astăzi, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior începând cu ora 09:15 de Arhiepiscopul Nifon al Târgoviștei – Mitropolit onorific și exarh patriarhal împreună cu Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, Episcopul Visarion al Tulcii, Episcopul Ieronim al Daciei Felix, Episcopul Siluan al Ungariei, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul și Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Basilica.

Patriarhul Daniel i-a felicitat marți, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, pe tinerii care au obținut premii la cele două concursuri anuale organizate la nivelul întregii țări de Patriarhia Română.

În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a menționat că Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost aleși ca hram principal pentru catedrală de către cel care a rectitorit-o în secolul 17, domnitorul muntean Constantin Șerban Basarab.

În cursul serii are loc Slujba Vecerniei și Paraclisului Sfinților Împărați.

Pe tot parcursul zilei, Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor se află depuse spre cinstire în Baldachinul Sfinților din vecinătatea Catedralei Patriarhale, urmând să fie introduse din nou în Catedrala Patriarhală după închinarea tuturor credincioșilor (aprox. ora 21:00).

Catedrala Patriarhală a fost ctitorită de domnitorul Constantin Șerban Basarab începând cu anul 1654. Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 1658 de Patriarhul Macarie al Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu Mitropolitul Ștefan al Țării Românești și cu episcopii de Râmnic și de Buzău.

De-a lungul timpului, au avut loc numeroase lucrări de restaurare. Cele mai recente, în perioada mai-octombrie 2008, lucrări de consolidare și restaurare, au fost realizate sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai informează sursa citată.

VIDEO: