ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hunter Biden, fiul marelui anti-rasist Joe Biden, s-a adresat de mai multe ori avocatului său alb cu apelativul „nigga” („negrule”), folosind expresii și făcând ironii cu tentă rasistă, potrivit The Daily Mail. Jurnaliștii dezvăluie și intervențiile lui Biden în favoarea magnatului Gabriel Popoviciu, cercetat pentru corupție în România.

Fiul președintelui, în vârstă de 51 de ani, i s-a adresat cu nonșalanță avocatului corporatist George Mesires, care este alb, cu „apelativul rasial insultător”, dorind, probabil, să îl trateze nu atât ca pe un negru, cât ca pe un sclav - angajatul lui în probleme de justiție.

Într-o conversație din decembrie 2018, Hunter l-a întrebat pe Mesires: „Câți bani îți datorez? Pentru că, negrule, ar fi bine să nu-mi impui tarife de Hennessy”.
 

Într-o altă discuție, o lună mai târziu, Hunter a făcut glume cu tentă sexuală și apoi i-a spus lui Mesires „Te iubesc doar pentru că ești negru”.

„Este atât de enervant când strecori frivolități”, i-a răspuns avocatul din Chicago.

Hunter a salvat și o memă cu o fotografie a tatălui său îmbrățișându-l pe Barack Obama, însoțită de o explicație care descrie o conversație sub formă de glumă: 

„Obama: O să-mi fie dor de tine, omule. Joe: Pot să spun? Doar de data asta? Obama:*oftează* dă-i drumul. Joe: Ești negrul meu, Barack.” (You are my nigger, Barack.)
 

Textele compromițătoare au fost făcute publice la doar câteva zile după ce tatăl său, președintele Joe Biden, a ținut un discurs în care a denunțat rasismul la 100 de ani de la masacrul din Tulsa și a încercat să prezinte justiția rasială ca fiind o prioritate de prim rang pentru administrația sa.
 
O altă dezvăluire a jurnaliștilor de la The Daily Mail arată modul în care Hunter Biden a făcut demersuri la Ambasada SUA din București (locuită atunci de inubliabilul ambasador Hans Klemm) și pe lângă Guvernul României pentru a interveni în favoarea lui Gabriel Popoviciu, magnat cercetat pentru corupție de DNA.
 
Hunter Biden și un fost director FBI au fost angajați de magnatul imobiliar român Gabriel Popoviciu, condamnat ulterior pentru dare de mită, spre a-l reprezenta în întâlniri cu oficiali americani de rang înalt, demonstrează e-mailurile din laptopul lui Hunter. Popoviciu a fost condamnat în 2016 pentru mituirea unui oficial universitar pentru a cumpăra, la un preț drastic redus, un teren de 550 de hectare, deținut de Guvernul României.

Popoviciu l-a angajat pe Hunter la începutul aceluiași an ca parte a unei campanii de influență pentru a-i convinge pe procurorii anticorupție să ajungă la o înțelegere sau să renunțe la caz.

Angajarea a fost dezvăluită în 2019, dar redacția Daily Mail poate dovedi faptul că ampla campanie de propagandă și persuasiune planificată de Hunter pentru infractorul român a avut loc în vremea în care tatăl lui Hunter era vicepreședinte.

E-mailurile de pe laptopul abandonat al lui Hunter dezvăluie modul în care fiul lui Joe Biden și colegii săi au profitat de conexiunile lor cu guvernul SUA și au pus la cale o campanie de propagandă pentru magnatul român cercetat pentru dare de mită.

Aranjamentul ridică mai multe semne de întrebare despre afacerile dubioase ale lui Hunter, care amenințau să-l compromită pe tatăl său - pe atunci, vicepreședinte al SUA.
 
În e-mailuri se arată că Christopher Boies și Michael Gottlieb, colegi ai lui Hunter și parteneri în cadrul firmei de avocatură Boies Schiller Flexner, au încercat să stabilească întâlniri cu ambasadorul SUA în România, după ce au discutat între ei dacă Hans Klemm ar putea interveni în cazul lui Popoviciu.
 
 
 

Hunter l-a implicat pe prietenul de familie și omul politic Louis Freeh, fost director al FBI, pentru a se folosi de contactele sale din cadrul forțelor de ordine din SUA în avantajul lui Popoviciu și, ca urmare, i s-a oferit un onorariu de recomandare.

Totodată, Hunter și colegii săi au discutat despre o campanie mediatică, inclusiv în marea publicație americană The Wall Street Journal, pentru a-și susține clientul român, care a fost ulterior găsit vinovat de luare de mită.

Niciunul dintre ei nu a fost obligat să se înregistreze pentru această activitate în conformitate cu FARA (Foreign Agents Registration Act - Legea privind Înregistrarea Agenților Străini), datorită diverselor scutiri, inclusiv a celor pentru avocații inculpaților din străinătate.

Gabriel Popoviciu a fost menționat pentru prima dată în e-mailurile lui Hunter Biden în septembrie 2015. La acea vreme, fiul lui Joe Biden lucra la firma de avocatură Boies Schiller Flexner. 

Partenerul firmei, Chris Boies, i-a scris un e-mail lui Hunter Biden și partenerului său de afaceri Devon Archer, cu subiectul „Popoviciu” și cu mesajul: „Să discutăm când va fi convenabil... Unul dintre partenerii mei este cel mai bun prieten al noului ambasador din România” - adică al fostului ambasador american, Hans Klemm.

Magnatul imobiliar nu a mai apărut din nou în căsuța de e-mail a lui Hunter până în mai 2016, când Popoviciu era la un pas de a fi condamnat pentru luare de mită de către un tribunal din România.

Hunter și colegii săi s-au grăbit să intre în acțiune, avocatul de atunci al lui Boies Schiller, Michael Gottlieb, solicitând chiar ajutorul ambasadorului Hans Klemm, într-un ultim efort pentru a opri condamnarea lui Popoviciu pentru corupție.

„Am luat legătura cu Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediem întâlnirea [cu procurorii anticorupție români]”, i-a scris Gottlieb lui Hunter pe 17 mai 2016.

„Ar trebui să punem laolaltă un platou convingător cu toate defectele procedurale și de fond ale acuzării / cazului împotriva lui Gabs și, de asemenea, ar trebui, probabil, să punem laolaltă începutul a ceea ce ar fi o strategie de presă. Și va trebui să ne aliniem numele mari pe care vom dori să le aducem” în joc.

O sursă juridică implicată în discuții a declarat pentru DailyMail.com că ei nu au apucat să-și ducă la bun sfârșit acțiunea planificată. 

„Toate ideile discutate în acest e-mail, inclusiv pregătirea unui platou cu informații și a unui plan de presă, nu au fost niciodată puse în aplicare sau executate”, a declarat sursa, care a făcut parte din echipa juridică a lui Popoviciu.

„Toate acestea au fost discutate ca parte a unei potențiale strategii, care depindea în întregime de programarea unei întâlniri cu Guvernul României pe marginea acestui caz. Dar această întâlnire nu a fost niciodată contractată și nu a mai avut loc, din cauză că Guvernul român a refuzat să-i dea curs”.

Gottlieb s-a plâns colegilor săi de un articol din Politico în care erau lăudați procurorii români pentru că au luat măsuri drastice împotriva corupției.

„Acest tip de articol va face probabil ca eforturile noastre cu USEMB [ambasada SUA] să fie o bătălie dificilă și de aceea mă aștept ca HK [Klemm] să fi manifestat prea puțin interes în a lua orice fel de poziție publică”, a scris Gottlieb.

Hunter a intervenit și el, sugerându-le să apeleze la ajutorul prietenului familiei Biden și fostului director al FBI, Louis Freeh.

„De acord, Michael. Este acum momentul să începem să adunăm o echipă de profil mai înalt care să poată vorbi despre nedreptatea de aici”, a scris Hunter. „Pe cine avem la firmă care poate vorbi cu autoritate pe tema luptei împotriva corupției? Mike, aveam de gând să iau legătura cu judecătorul Freeh și, dacă te poți gândi la alții de această anvergură, cred că acum este momentul să le explicăm această situație și să vedem dacă sunt dispuși să ajute. Ambasadorul Gittenstein a menționat nume precum cel al fostului procuror american Patrick Fitzgerald”.

O săptămână mai târziu, Gottlieb i-a scris un e-mail lui Hunter în care îi spunea că a vorbit cu ambasadorul SUA - dar nu a dorit să redea conversația în e-mail.

„Hans m-a sunat pentru a discuta un aspect despre care cel mai bine aș relata prin telefon. Ne-am putea auzi fie în seara asta, fie mâine la prima oră? Concluzia este că ar trebui să continuăm cu solicitarea întâlnirii”, a scris el.

Într-un e-mail din 24 martie 2016 intitulat „Re: Meet with H. Klemm”, Hunter i-a replicat lui Gottlieb: „Unde ne întâlnim?”. 

O sursă implicată în pregătirea întâlnirii a declarat pentru The Daily Mail că Hunter și Gottlieb s-au întâlnit cu ambasadorului Hans Klemm cel puțin o dată.

Sursa din echipa de avocați a lui Popoviciu a declarat pentru The Daily Mail că „în niciun moment nu i-am cerut ambasadorului SUA (sau altcuiva de la ambasadă) să facă vreo declarație despre acest caz sau să intervină în vreun fel”.

Avocatul a precizat că echipa americană le-a pus în vedere avocaților străini ai lui Popoviciu „faptul că nici Ambasada SUA, nici ambasadorul SUA nu vor interveni pe lângă Guvernul României în ceea ce privește o urmărire penală anticorupție aflată în desfășurare”.

„Echipa de avocați a fost întotdeauna atentă să limiteze orice „cerere” adresată Ambasadei SUA de a intermedia o întrevedere cu oficialii relevanți ai Guvernului României sau de a oferi consultanță cu privire la legislația sau protocolul românesc”, a precizat avocatul din România. 

Firma de avocatură Boies Schiller Flexner din SUA a refuzat să comenteze pe acest subiect. Gottlieb, care între timp a părăsit firma, a refuzat de asemenea orice comentariu. Mai multe informații, pe pagina web a The Daily Mail.
 
 
 
Hunter și colegii săi au trecut la acțiune, cu avocatul de atunci al firmei „Boies Schiller”, Michael Gottlieb, solicitând chiar ajutorul ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, într-un ultim efort de a opri condamnarea pentru corupție a lui Popoviciu. „Am luat legătura cu Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediem întâlnirea [cu procurorii anticorupție români]”, i-a scris Gottlieb lui Hunter pe 17 mai 2016.
 
Hunter și colegii săi au discutat, de asemenea, despre o campanie mediatică, inclusiv în principala publicație americană The Wall Street Journal, pentru a-și susține clientul român, care a fost ulterior condamnat pentru luare de mită.
 
 
 
O săptămână mai târziu, Gottlieb i-a scris un e-mail lui Hunter în care îi spunea că a vorbit cu ambasadorul SUA - dar nu a dorit să redea conversația în e-mail. „Hans m-a sunat pentru a discuta un aspect despre care cel mai bine aș relata prin telefon. Ne-am putea auzi fie în seara asta, fie mâine la prima oră? Concluzia este că ar trebui să continuăm cu solicitarea întâlnirii”, a scris el.