ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, anunță Știripesurse.

După ce i-a turnat pe Florin Cîțu și col. Valeriu Gheorghiță ca fiind cei responsabili, acum, strâns cu coperțile Dosarului DNA, „Magicianul” ridică miza și sare la Iohannis: „Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis. Una este responsabilitatea, alta e vina. (…) Dacă acest proces va continua, îl voi invita și pe domnul președinte. Îl voi invita să spună ce decizii a luat. Niciodată o decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără a se consulta cu domnul Iohannis”, a spus Voiculescu citat de Antena 3.

ACTUALIZARE: Opinia avocatului Cuculis urmată de Comunicatul DNA

Întrebat de Antena 3 dacă există șanse să ajungă în fața procurorilor DNA și președintele Klaus Iohannis, mai ales că la audieri fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a susținut că Florin Cîțu, alături de președintele României și Valeriu Gheorghiță, cel care conducea această campanie de vaccinare, au decis achiziția de vaccinuri, avocatul Adrian Cuculis a spus - VIDEO și TEXT:

"Foarte interesantă mișcarea asta pe care o face Vlad Voiculescu, deși penibilă, dați-mi voie să vă spun, ca dintr-o dată să te apuci și să arunci stânga și în dreapta cu tot felul de acuzații. A pus pe mai mulți în această oală a acuzațiilor, dar cu trimitere directă și fără discuție către președintele României. Este o chestiune istorică, dacă vreți, cea pe care o trăim zilele acestea și mai ales declarația pe care a făcut-o Vlad Voiculescu.

Dar pe partea cealaltă, noi știm foarte bine că anumite persoane în statul român sunt protejate, cel puțin pe perioada mandatelor, de orice fel de urmărire penală. Sigur că ne închipuim că el ar putea să fie chemat în  funcția de președinte al statului român, în calitate de martor, dar bineînțeles că nu are în momentul de față cum să fie anchetat în vreun fel, indiferent ce s-ar identifica în acel dosar, cel mai sigur n-o să îl vedem pe președintele Iohannis să participe la vreo audiere sau să fie făcută vreo cerere îndrăzneață pe mai departe, pentru că sunt câteva, într-adevăr, infracțiuni în codul penal care sunt denumite generic înaltă trădare, trădare, subminarea economiei naționale, dacă cumva ai făcut un fel de parteneriat cu o putere străină.

Av. Adrian Cuculis: "Vorbim de un scandal de două miliarde de euro"

Dacă e să mă duc mai departe cu raționamentul că filiera aceasta sau până la urmă, comanda pentru a primi vaccinurile respective în România nu a venit de aici din interior, a plecat din afară, cumva coordonată, pe filiera primului-ministru.

Ulterior, ministrul Sănătății din România, că cu toții cumva au pus umăr la umăr să aducem 100 de milioane de doze în România și să aruncăm o bună parte dintre ele.

Deci, din punctul meu de vedere, dacă mă întrebați, nu cred că o să-l vedem pe președintele Iohannis la vreo audiere, dar există o suspiciune extrem de puternică, că în perioada următoare vor fi făcute cercetări vizavi de anumite persoane care posibil să fi fost implicate în acest mega scandal în care vorbim de cel puțin două miliarde de euro în zilele acestea.

La nivel de câteva spitale importante, s-au făcut achiziții de mult mai multe miliarde deci, dați-vă seama ce tunuri  au fost date în România.

Av. Adrian Cuculis: "Evoluția anchetei depinde de declarațiile lui Vlad Voiculescu"

Deci, președintele Klaus Iohannis bineînțeles că poate să fie chemat și întrebat orice, atâta vreme cât nu dorește să meargă nu i se poate atrage niciun fel de răspundere de nicio parte.

Pe mai, pe mai departe, în funcție de declarațiile pe care le va face Vlad Voiculescu în fața procurorilor, atunci bineînțeles că se poate deschide un dosar penal, indiferent despre ce persoană discutăm, că este președintele României, că este orice altă persoană. Doar că aici ține foarte mult vorba despre momentul la care bineînțeles că va fi atrasă răspunderea penală sau nu.

V-aș da exemplu lui Traian Băsescu din urmă cu ani de zile, când era președinte, se deschiseseră dosare de urmărire penală, doar că știm foarte bine că el a intrat în funcția aceasta de înaltă demnitate și atunci nu au mai putut să fie anchetate dosarele respective.

Deci, bineînțeles că putem să vedem un nou scenariu și aici, dar ține foarte mult de cât de multe lucruri va declara Vlad Voiculescu acolo, în fața procurorilor", a spus avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3 CNN. 

 
Comunicatul integral al DNA în privința penalului Vlad Voiculescu
 
„În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021, nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023 și 1130/VIII/3 din 6 decembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte),

– complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer. Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății.

Suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, transmite DNA.