ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Exact pe data de 9 aprilie, vineri, în plin Scandal „Foișor”, personajul ciudat care conduce de facto Ministerul Sănătății, PLUS-ersita Andreea Moldovan, a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial, azi. Ordin de care presa află, din nou, la orele serii, ca și în cazul crimelor prin imprudență de la „Victor Babeș”! Doar nu l-a publicat Monitorul Oficial la orele 22.00! Sau iar se joacă securiștii de la butoane ca să uite lumea de crimele de la Victor Babeș, Foișor, Balș, Piatra Neamț, Constanța, Colectiv, Siutghiol, Apuseni?...
 
Prin Ordinul nr. 506 din 9 aprilie 2021 publicat marți, 13 aprilie, aproape întreaga țară intră în carantină, pe termen nelimitat, incidența prevăzută de acest Ordin ca un criteriu de încetare a măsurii de carantină devenind sub 3 cazuri din 1000, respectiv 2 cazuri. Cum de nu a aflat nimeni timp de cinci zile ce aberație conține acest Ordin?
 
Ordinul este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan și, în urma scandalul care a răbufnit, aflăm că nu a fost aprobat de primul ministru PNL - marionetă, după cum am spus-o de la numirea lui - Florin Cîțu. Nu putem crede că „Comandantul Acțiunii” Arafat Raed și șeful ei, Vlad Voiculescu, nu au știut despre această modificare!
 
Mai ales că aceasta se sincronizează de minune cu intrarea în vigoare în aceeași zi a celei de-a XI-a prelungiri a stării de alertă!
 
Dar să revenim la modificarea condițiilor carantinării orașelor: Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere 7 criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidența, gradul de ocupare al paturilor la ATI, dar și trendul din ultimele 14 zile. Cu toții știm că testele PCR nu au nici o relevanță din punct de vedere științific, ele nefiind destinate identificării noului coronavirus, după cum a declarat chiar inventatorul lor.
 
Potrivit noilor criterii, Capitala și alte orașe mari ar trebui să intre în carantină din această clipă. O decizie venită cam prea la țanc, mai ales în ziua în care au început să se întețească protestele la Ministerul Sănătății, după cele de la Guvern, Parlament și Palatul Cotroceni!
 
Dar o altă țintă poate să fie chiar și sărbătorirea Sfintelor Paști, după cum scria ActiveNews încă de pe 27 martie, când Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență adoptase Hotărârea nr. 19 privind noile măsuri excesive de restricții menite să terorizeze și mai mult populația, la un an de la debutul Erei Covid:
 
„Că tot a venit primăvara și oamenii pot respira aer curat, acești bolnavi care ne conduc și-au spus că e cazul să-i închidă pe români în casă și mai devreme, chiar la sfârșit de săptămână, când familiile își pot petrece mai mult timp împreună. Acest tip de acțiune este certificat de oameni de știință drept o formă de tortură psihologică care se poate transforma pe termen lung în terorism de stat.
 
Conform acestei Hotărâri, aplicabilitatea măsurilor restrictive încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori. Este foarte greu de estimat când va scădea vreodată o astfel de rată a incidenței. Putem spune că suntem închiși în case PE TERMEN NEDEFINIT. Să fim conștienți că dacă incidența va crește spre sărbătorirea Sfintelor Paști este foarte posibil ca acordul politicianist actual să-și schimbe termeni.”
 
Acum au ajuns la criteriul de încetarea carantinei o rată de incidență de sub 3 la mie. Adică aproape niciodată.
 
Noul ordin al Ministerului Sănătății ar putea scinda și mai mult coaliția de guvernare: ministrul Vlad Voiculescu și vicepremierul Dan Barna de la USR îl apără, în timp ce Florin Cîțu, premierul PNL, se pare că nici nu fusese consultat pe acest subiect. 

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pe ordinul de ministru al Sănătății care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI, afirmă surse guvernamentale.

„Nimeni nu știa că urmează sa se publice acest ordin și că se publica în aceasta formă, respectiv nu a existat un acord în acest sens”, au precizat pentru Mediafax surse guvernamentale, potrivit Jurnalul.ro.

În schimb, liderul USR, Dan Barna, ia apărarea ordinului emis de ministerul userist al Sănătății și susține că acesta introducenoi criterii „obiective, cantitative”, pentru carantinarea localităților, pentru a se evita neclarități precum în cazul carantinării Timișoarei.  

„Este un ordin firesc, pentru că reglementarea anterioară, ordinul anterior, avea câțiva indicatori foarte vagi - calitatea îngrijirilor medicale, reziliența pacienților, criterii total aleatorii care a făcut posibilă situația de la Timișoara. (...) Modificările stabilesc indicatori foarte clari. Acest ordin a fost publicat azi (marți - n.r.), probabil va fi detaliat mâine (miercuri - n.r.). Prin acest ordin va fi foarte simplu, pe criterii obiective, cantitative, să-ți dai seama dacă o localitate sau alta e în risc de a se lua o măsură de restricție sau alta. E un ordin tehnic, necesar”, a precizat la TVR vicepremierul Dan Barna.