ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat hotărârea CNSU nr. 9 / 1.02.2021, privind instituirea măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din teritorii considerate a avea „risc epidemiologic ridicat”, după ce avocata Elena Radu de la Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a dat în judecată CNSU în luna februarie. Este vorba de hotărârea care a îngreunat, printre altele, petrecerea Paștilor în România de către românii care lucrează în străinătate. Această victorie a fost posibilă din cauză că CNSU nu și-a publicat în Monitorul Oficial hotărârile, prin urmare acestea nu erau în vigoare și nu puteau produce efecte. Deși hotărârile CNSU sunt semnate de premier, considerat președinte al acestei structuri, în proces a încercat să intervină DSU, care este un departament din cadrul MAI, condus de Raed Arafat, și nu poate avea calitatea de intervenient în dosarele în care pârât este CNSU, condus direct de șeful guvernului. Aceste erori au putut să se întâmple din cauză că CNSU figurează numai într-o ordonanță de urgență din 2004, neavând precizate nici măcar sediul sau statutul de organizare și funcționare.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 9/2021, care se referea la carantinarea românilor întorși din țări „galbene” și „roșii”.
Acțiunea a fost facută de către d-na avocat Elena Radu, fondatoarea Asociației „Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept”.

Dosar 3251/2/2021
Complet de judecată: C5.4
Numărul documentului de soluționare: 3479/2021
Data documentului de soluționare: 09.06.2021
Tipul documentului de soluționare: Hotarâre
Soluție: Admitere recurs - Admitere recurs - cu casare

Detalii soluție: Admite recursul declarat de RADU ELENA împotriva sentinței civile nr. 814 din 25 mai 2021, pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecare: Respinge, ca inadmisibilă, cererea de intervenție accesorie formulată de intervenientul DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Admite cererea formulată de reclamanta RADU ELENA, în contradictoriu cu pârâtul COMITETUL NAȚIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ . Anulează Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 9/2021. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi 9 iunie 2021. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, în 24 de ore de la pronuntare”, a anunțat, joi, Pompiliu Diplan de la Starea de Libertate.  

Avocata Elena Radu a explicat pe Facebook ce efecte implică sentința nr. 3479/09.06.2021 dată de Înalta Curte de Casație și Justiție:
 
„Din considerentele acestei decizii reies următoarele aspecte:

1. recursul a fost admis pentru că hotărârea CNSU nr. 9/2021 trebuia publicata in Monitorul Oficial pentru ca ea să intre în vigoare și să producă în mod legal efecte juridice; 
Consecinte: Toate hotararile CNSU nepublicate in Monitorul Oficial nu au intrat in vigoare si nu au fost apte sa produca consecinte juridice. 

2. DSU nu justifica niciun interes pentru a participa in nume propriu in calitate de intervenient in dosarele in care parat este CNSU. 
Consecinte: DSU nu mai poate sa faca cereri de interventie accesorie in favoarea CNSU (in care acesta din urma este parte). 

Drept urmare, cum CNSU figureaza numai in OUG nr. 21/2004 (si pare fantoma, neavand nici macar un sediu), Guvernul trebuie sa dea un HG de organizare si functionare a CNSU, iar cetatenii vor putea si ei sa cunoasca cine este CNSU, unde are sediul, din cine este compus, cum se iau deciziile”.