ÎCCJ trimite spre rejudecare cererea din aprilie 2020 de anulare parțială a ordonanței militare prin care bisericile au fost ținute închise de Paști. Aceasta fusese respinsă de Curtea de Apel Iași cu încălcarea dreptului la un proces echitabil
Cererea judecătorului Ioan Petrescu de la Curtea de Apel Bacău de a fi redeschise bisericile în timpul stării de urgență, respinsă în aprilie de Curtea de Apel Iași doar pe motive de procedură, fără a fi judecată pe fond, a fost retrimisă spre judecare la aceeași instanță.
Judecătorul cerea, în calitate de reclamant împotriva MAI și a lui Marcel Vela, anularea articolului 2 din ordonanța militară 1/2020 prin care guvernul condus de Ludovic Orban interzicea accesul publicului la slujbele religioase înainte de Paști. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis săptămâna trecută să retrimită dosarul spre judecare, din cauză că reclamantului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.
„Dreptul la un proces echitabil e componenta a principiului preeminentei dreptului intr-o societate democratica. Nu-i suficient ca legea sa recunoasca persoanelor drepturi substantiale, daca acestea nu-s insotite de garantii procedurale fundamentale, care sa le puna-n valoare”, se arată în decizia ICCJ de casare a sentintei judecatorului CA Iasi Petrica Gherghesanu de respingere a actiunii prin care magistratul CA Bacau Ioan Petrescu cerea redeschiderea bisericilor.
Site-ul Lumea Justiției a prezentat in exclusivitate motivarea Deciziei nr. 6473/2020, redactata saptamana trecuta, prin care judecatorii ICCJ Horațiu Pătrașcu, Mona Magdalena Baciu și Mariana Constantinescu au trimis la rejudecare dosarul nr. 155/45/2020, in care judecatorul Ioan Petrescu de la Curtea de Apel Bacau solicita anularea despoticului act prin care guvernarea PNL a pus lacat pe lacasele de cult. Ne referim la articolul 2 din Ordonanta Militara 1/2020 (emisa de catre ministrul Afacerilor Interne de la acel moment, Marcel Vela), care interzice slujbele religioase cu public.
„Cum a aratat batjocura procedurala
Astfel, cei trei magistrati supremi au admis recursul lui Ioan Petrescu impotriva sentintei prin care judecatorul Petrica Gherghesanu de la Curtea de Apel Iasi a respins actiunea doar pe procedura, neintrand in fondul problemei. Amintim ca Gherghesanu a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Ministrului Afacerilor Interne si, pe cale de consecinta, a respins actiunea lui Petrescu „ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva”.
Altfel spus: Petrica Gherghesanu a considerat ca ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, nu are ce sa caute in proces. Asta desi acelasi Vela a emis toate ordonantele militare.
Gherghesanu a avut pe masa documentul ce ar fi putut duce procesul mai departe
Revenind la Înalta Curte de Casatie si Justitie, trebuie sa spunem ca magistratii Patrascu, Baciu si Constantinescu au constatat faptul ca judecatorul Petrica Gherghesanu i-a incalcat grav petentului Ioan Petrescu dreptul la un proces echitabil, prin faptul ca, in dispret fata de Codul de procedura civila, a admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a MAI fara sa puna in discutia partilor o cerere depusa la dosar de catre acelasi petent Ioan Petrescu (chiar daca pe ultima suta de metri).
Ne referim la o cerere de modificare a cadrului procesual pasiv, pe care magistratul Petrescu a trimis-o prin e-mail, solicitand introducerea in cauza, in calitate de parat, a Ministerului Afacerilor Interne. Cu alte cuvinte, arata Inalta Curte, Gherghesanu a trecut cu vederea aceasta solicitare de ultim moment, desi ea a fost primita la dosar inainte de inceperea judecatii. Prin aceasta dovada de nepasare, judecatorul Petrica Gherghesanu i-a incalcat magistratului Ioan Petrescu dreptul la un proces echitabil, ocrotit de catre articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, a constatat instanta suprema”, scrie Valentin Busuioc pentru Lumea Justiției.
Articolul face o sinteză a celor mai importante pasaje din hotărârea ÎCCJ, punând la dispoziție și textul integral al deciziei.
Pe același subiect

Fostul vicepreședinte Pfizer, Dr. Michael Yeadon: Guvernul vă minte în așa hal încât v-ar putea duce la moarte, pe voi și pe copiii voștri. Cel mai rău scenariu: o dictatură digitală ce l-ar face pe Hitler să pară mic copil. Scăparea, numai la Dumnezeu!

FULMINANT! Medic român, după luni de zile de studiu al îmbolnăvirilor de tip SARS Cov 2: NU SE SUSȚIN PE BAZE ȘTIINȚIFICE, nici vaccinarea obligatorie, nici măsurile restrictive aplicate în prezent! O înregistrare fabuloasă cu dr. Oana Mihaela Secară

Sfântul Calinic plânge chiar de ziua lui în Icoana sa de la Pasărea. Jandarmii iar interferează abuziv cu actul cultic la Hramul de la Mănăstirea Cernica al primului sfânt canonizat în Biserica Ortodoxă Română - 11 aprilie
Recomandările noastre

ActiveNews publică CONTRACTELE SECRETE cu PFIZER și MODERNA. Primele prețuri ale vaccinurilor „GRATUITE” și problema principală a contractelor: statele cumpărătoare sunt responsabile de reacțiile adverse. Clauzele sunt ILEGALE

ZIUA PATRIARHULUI. Fostul deținut politic Marcel Petrișor, la 91 de ani, s-a însănătoșit de Covid cu Ivermectină, Plaquenil, Arbidol, Solu-Medrol și Vitamina C, tratament recomandat și de medicul Ion Alexie din America. La Mulți Ani și Slavă lui Dumnezeu!

Teoria Conspirației devine realitate: Pentagonul a creat Cipul care detectează COVID-ul

Vine valul trei: ȘI VACCINAȚII VOR MURI! Scenariul oficial al Guvernului de la Londra care a speriat toți britanicii vaccinați cu o doză sau chiar două: 60-70% din morții valului trei vor fi din cei injectați. GRAFIC / DOCUMENT OFICIAL
Secțiuni: Biserica Ortodoxă Cultură Justiție
Persoane: Horațiu Pătrașcu Ioan Petrescu, judecător Ludovic Orban Marcel Vela Mariana Constantinescu Mona Magdalena Baciu Petrică Ghergheșanu Valentin Busuioc
Locații: România
Subiecte: închiderea bisericilor libertatea religioasă Pandemie coronavirus proces echitabil Stare de urgență
Organizații: Curtea de Apel Bacău Curtea de Apel Iași Înalta Curte de Casație și Justiție Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)