ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspectoratul General pentru Situații de Urgență propune un nou proiect de act normativ care stabilește categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, informează un comunicat remis sâmbătă Agerpres.

"Astfel, pentru asigurarea îndeplinirii cerinței esențiale de securitate la incendiu, care vizează, pe lângă securitatea ocupanților și a echipajelor de intervenție, limitarea propagării fumului și focului în interiorul construcției și la vecinătăți, se propune un nou proiect de act normativ care stabilește categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu", menționează sursa citată.

Potrivit IGSU, modificările propuse urmăresc direcționarea activității de avizare și/sau autorizare către acele obiective care necesită măsuri constructive exigente din punct de vedere al securității la incendiu și, mai ales, echiparea cu instalații de protecție la incendiu.

"În acest sens, valoarea de referință, reprezentată de suprafață, a fost mărită pentru majoritatea destinațiilor, în corelare cu prevederile reglementărilor tehnice specifice care prevăd pentru instalațiile de stingere, de regulă, o arie construită de minim 600 mp", precizează IGSU.

O altă modificare se referă la "exceptarea de la avizarea privind securitatea la incendiu a anumitor construcții, sisteme și instalații, precum și a anumitor construcții sau amenajări temporare, care se supun direct autorizării privind securitatea la incendiu, dat fiind faptul că etapa autorizării, în aceste situații, poate asigura exercitarea unui control suficient pentru conformarea privind securitatea la incendiu".

Modificările prevăd și impunerea unei arii minime de 100 mp pentru spațiile publice dispuse în subsol, demisol sau la mansardă, respectiv pentru cele de învățământ și supraveghere copii preșcolari, ori mărirea acesteia la 200 mp pentru spații având destinația de comerț ori producție și/sau depozitare, dispuse în clădiri de locuit colective. "Astfel, a fost avut în vedere faptul că, sub aceste suprafețe, prin reglementările tehnice în vigoare, nu se impun măsuri de echipare cu instalații de stingere a incendiilor", menționează IGSU.

O altă modificare se referă la corelarea prevederilor hotărârii Guvernului cu dispozițiile reglementărilor tehnice în vigoare privind proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor, în baza cărora se realizează activitatea de avizare/autorizare. IGSU precizează că "a fost avută în vedere situația clădirilor sau spațiilor amenajate în clădiri destinate parcării a peste 10 autoturisme și situația stadioanelor al căror prag de avizare și/sau autorizare a fost ridicat la 5000 de locuri, conform referențialului tehnic".

IGSU propune și eliminarea unor formulări ambigue, care au generat interpretări contradictorii, referitoare la spațiile de alimentație publică amplasate la parterul clădirilor de locuit colective, la cele destinate întreținerii și reparării a maxim 10 autoturisme care au o suprafață mai mare de 400 mp, la clădirile de locuit colective, "prin introducerea unor niveluri suplimentare denumite altfel în documentațiile tehnice, față de sintagma 'P+3E', utilizată în forma actuală a actului normativ".

De asemenea, modificările propun introducerea unei valori de referință de 250 kg GPL, pentru punctele de desfacere a buteliilor către populație, având în vedere măsurile mai restrictive impuse de reglementarea tehnică specifică pentru aceste capacități.

Noile prevederi legislative vor abroga cadrul normativ în vigoare, respectiv HG nr. 1739/2006, mai menționează IGSU.