ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), la a cărei conducere guvernul Orban a numit recent una dintre cele trei persoane care s-au solidarizat cu Demetriade și Hodor, istoricii de la CNSAS care au afirmat că victimele experimentului Pitești „nu sunt chiar victime”,  anunță că se va ocupa și de torționari.

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Alexandra Toader, a declarat că are ca prioritate pentru perioada următoare începerea investigațiilor în trei dosare esențiale: torționarii, frontieriștii și crimele de la Revoluție.

La doar câteva zile de la instalarea în noul post, după demiterea lui Radu Preda, IICCMER anunța că-l va investiga pe Teodor Meleșcanu pentru că reuniunile de la Viena din 1989 ar fi redat versiunea oficială a regimului Ceaușescu despre evenimentele de la Timișoara.

IICCMER este o structură guvernamentală înființată în decembrie 2005, având ca scop principal investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri.

În același timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaționale și de informare destinate să promoveze la nivel național și internațional memoria perioadei comuniste din istoria României și de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertății.