ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O mină marină observată luni dimineață de un pescador la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia a fost distrusă în cursul zilei de un echipaj specializat al Ministerului Apărării Naționale (M.Ap.N.). Este posibil ca această mină să fi fost legată într-un dispozitiv de plasă instalat de armata ucraineană în largul portului Odesa pentru a descuraja atacurile rusești de pe mare, însă rușii ar fi tăiat plasa, lăsând minele să plutească în derivă. Informația nu este însă confirmată de comunicatul Ministerului român al Apărării, pe care îl redăm mai jos, însoțit de fotografiile de excepție oferite de MApN:

„Echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat, luni, 28 martie, o misiune de intervenție pentru neutralizarea unei mine marine care se afla, în derivă, la o distanță de aproximativ 39 mile marine travers de Capu Midia.

După ce nava a ajuns la o distanță de siguranță față de mină, echipa de scafandri deminori (EOD) de la bordul navei s-a deplasat cu o ambarcațiune rapidă în apropierea acesteia, a identificat tipul de mină și a stabilit procedura de distrugere. Conform procedurii operaționale pentru astfel de situații, scafandrii EOD au montat pe mină o încărcătură explozivă, pe care au detonat-o de la distanță.

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” își continuă misiunea de cercetare-supraveghere în zona de responsabilitate maritimă.

 
Mină marină, observată în largul Mării Negre, la 70 de kilometri travers de Capu Midia

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD - Explosive Ordnance Disposal), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.

Mina a fost observată, în această dimineață, de pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10.

După primirea sesizării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare și intervenție în raionul maritim în care a fost sesizată mina.

Nava militară a ieșit, la ora 08.20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia.

Vom reveni cu detalii și imagini de pe timpul acestor operațiuni, după încheierea intervenției”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, luni, pe Facebook, oferind ulterior aceste fotografiii de excepție.
 

 
Și turcii au identificat mine navale în largul Mării Negre
 
Mine marine au fost observate și pe coasta turcească a Mării Negre. Cea mai recentă a fost descoperită tot astăzi în largul orășelului Igneada, în apropiere de granița cu Bulgaria, a anunțat Ministerul turc al Apărării, citat de Agerpres

La fața locului a fost trimisă o echipă specială pentru neutralizarea obiectului, a menționat pe Twitter ministerul turc.

Informația vine după o descoperire similară, făcută sâmbătă, care a determinat suspendarea traficului în Strâmtoarea Bosfor pentru aproape 4 ore. Atunci, un pescar a anunțat că a observat o mină aproape de intrarea în Bosfor, la nord de Istanbul.

Autoritățile turce au interzis, de asemenea, pescuitul în timpul nopții în largul coastei nord-vestice a țării, pe termen nedefinit.

Nu este clar, deocamdată, dacă minele găsite au legătură cu războiul din Ucraina. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de amplasare de mine navale în Marea Neagră.