ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Aproximativ 25.000 de credincioși și peste o sută de preoți au mers sâmbătă în procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pe străzile din centrul Iașului. În cursul serii a ajuns la Iași, din Corfu (Grecia), și racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei ‒ făcătorul de minuni, scrie ziaristionline.ro.

Racla cu sfintele moaște au fost purtate pe străzile din centrul municipiului Iași, moment la care au participat și trei ierarhi – Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum și Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, alături de numeroși preoți din Arhiepiscopia Iașilor și de credincioși din mai multe județe ale țării. 
Procesiunea a fost deschisă de un grup de tineri în port popular, ținând în mâini drapelul național și o icoană, urmați de fanfara militară a Garnizoanei Iași și de militari cu torțe aprinse.
Ieșirea cu sfintele moaște s-a făcut prin poarta Mitropolit Iosif Naniescu. S-a mers apoi pe strada I.C. Brătianu, până la intersecția cu strada Cuza Vodă, pe lângă Teatrul Național și statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Vodă, până la Capela „Nașterea Domnului” a Maternității Cuza-Vodă, unde s-a făcut o scurtă rugăciune pentru ostenitorii unității medicale, mamele și copii aflați în spital.
 
 
Pelerinajul a continuat spre intersecția cu strada Armeană, pe care s-a coborât spre Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit”, unde s-a făcut a doua oprire pentru cel de-al doilea moment de rugăciune. Apoi, s-a mers pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde a avut loc următoarea oprire. După aceasta, procesiunea a continuat spre Catedrala Mitropolitană, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. La final, sfintele moaște au fost așezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iași.

În cursul serii a ajuns la Iași, din Corfu (Grecia), și racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei ‒ făcătorul de minuni. Sfintele moaște au fost întâmpinate în jurul orei 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, de un sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Până să ajungă la Iași, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon a fost așezată, spre închinare, în intervalul orar 7.00-14.00, în baldachinul special amenajat de pe Colina Bucuriei, lângă Catedrala Patriarhală din București.
 
Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon s-a aflat timp de mai multe secole la Roma, în Biserica Ordinului Oratorienilor, până în anul 1984. În ajunul praznicului Sfântului Spiridon (11 decembrie) din anul 1984, prin eforturile Mitropolitului Timotei al insulei Corfu, mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost înapoiată corfioților. Astăzi, mâna dreaptă este așezată lângă moaștele întregi ale Sfântului Spiridon, în Catedrala din Corfu, care îl are ca ocrotitor.



Delegația din Grecia a fost condusă de Înaltpreasfințitul Nectarie, Mitropolit de Kerkira, care a spus că : „Astăzi, aici, cei doi sfinți s-au întâlnit și, în același timp, se realizează și o comuniune de dragoste între noi și frățiile voastre. De asemenea, mă bucur și eu, în mod personal, căci după 18 ani mă aflu din nou în această Catedrală din cetatea Iașului. Atunci, am adus aici un fragment din Sfântul Brâu al Maicii Domnului, păstrat în mănăstirea unde am fost stareț, în vremea actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Patriarh Daniel. Îmi aduc aminte de evlavia poporului dreptcredincios de aici. Și acele imagini au rămas imprimate în sufletul și în inima mea.”

Ceremonia de primire a fost urmată de Slujba de priveghere în cinstea Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Spiridon, în Catedrala Mitropolitană, iar Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a fost așezată spre închinare alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva, în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei mitropolitane.