ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Verificările efectuate de Corpul de Control al Prim - Ministrului (CCPM) cu privire la intervenția de urgență din seara zilei de 30.10.2015 clarifică multe aspecte legate de reacția autorităților în fața tragediei din Colectiv. Unul dintre acestea este legat de apelurile efectuate în acea seară la numărul unic de urgență 112.
 
Ȋn raportul redactat de CCPM se precizează că, „potrivit datelor comunicate de către STS, în urma incendiului din clubul Colectiv au fost recepționate 114 apeluri prin SNUAU (n.r. - Sistemul Național Unic pentru Apelurile de Urgență din cadrul STS), din care 78 de apeluri în intervalul 22:32 – 22:43.”
 
22:32 este ora la care a izbucnit incendiul. La 22:43 la Colectiv au ajuns primele mașini de pompieri. Sunt 11 minute în care oamenii disperați, aflați singuri în mijlocul dezastrului, implorau ajutorul. 78 de apeluri pentru același caz: Colectiv – Tăbăcarilor. Ȋn mod normal, dispeceratul de urgență ar fi trebuit să înțeleagă imediat că se confruntă cu o situație expcețională. Și că orice timp irosit înseamnă și vieți pierdute.
 
Conform Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), activarea directă a Planului Roșu de Intervenție, în baza informațiilor ajunse la cunoștința dispeceratului, fără a se aștepta comunicarea venită din partea primelor echipaje trimise la fața locului (n.r. – și ajunse la ora 22:43), se face doar atunci când informațiile oferite de către apelant conțin suficiente elemente pentru estimarea numărului potențial de victime, și acesta depășește capacitatea de intervenție de rutină (20 în cazul regiunii București - Ilfov). „Au existat 11 cazuri (accidente de circulație, feroviare, aviatice, explozii) în care Planul Roșu de Intervenție a fost activat după apelul primit la 112, evenimente care, prin natura lor, puteau genera un număr de victime potențial mai mare decât numărul de declanșare cuprins în plan și raportat la capacitatea operativă de rutină”, se precizează în raportul CCPM.
 
De la declanșarea incendiului și până la sosirea primului echipaj de intervenție, la 112 au fost înregistrate 78 de apeluri. Dintre acestea, SNUAU a recepționat și tranferat către agențiile specializate de intervenție doar 11 apeluri. Celelalte 67 au fost considerate irelevante, pentru că nu aduceau detalii suplimentare față de apelurile deja transferate.
 
Numărul mare de apeluri la 112 indica faptul că s-a produs unul dintre evenimentele prevăzute în Planul Roșu de Intervenție. Mai mult, în toate aceste apeluri se vorbea despre un incendiu de amploare, o situație de urgență ce impunea punerea în aplicare a Planului Roșu.
 
Primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22:32:01, având o durată de 7 minute și 28 de secunde. El anunța producerea unui incendiu în clubul Colectiv, pe str. Tăbăcarilor nr. 7. Apelantul a comunicat că este vorba de persoane prinse înăuntrul clubului. Ȋntrebat de către operator câte persoane sunt, acesta a răspuns „100, nu știu”, precizând că vede o femeie arsă. Mai târziu, în dialogul telefonic cu operatorul de la 112, apelantul precizează că sunt două persoane arse și 20 de persoane rămase înăuntru. La momentul apelului către SNUAU, în conferință au intrat și operatorul ISU-SMURD, dar și operatoarea SABIF, care a anunțat medicul coordonator că există un eveniment în care s-ar putea să fie multe victime. 
 
Următorul apel la 112, transferat și el către agențiile specializate în intervenție, a fost înregistrat la ora 22:32:25. Apelantul a oferit detalii despre numărul mare de persoane aflate în club („500”), dar și despre numărul de victime estimat la acel moment („50”).

 

Nu știm ce alte informații au furnizat ceilalți oameni care au sunat în acea seară la 112. Andreea Sopa, o tânără care a supraviețuit incendiului din Colectiv, povestea, imediat după tragedie: „când am reușit să îmi recuperez respirația, după câteva minute și am realizat amploarea dezastrului, mă întrebam ce să fac ca să ajut... O văzusem deja pe prietena mea că sună la 112 și mă gândeam că echipajele vor ajunge în scurt timp... La televizor au spus că primul apel s-a efectuat la 10:32 și sunt convinsă că foarte mulți dintre cei de afară sunaseră deja. La 10:41 nu venise încă niciun echipaj nici pompieri, nici smurd, nici ambulanță, și am sunat și eu la 112, gândindu-mă că poate, în haosul creat, nu a sunat nimeni (am ora apelului memorată de telefon)... Doamna de la 112 mi-a spus să nu mă panichez, că se cunoaște problema și au trimis „un echipaj de poliție”!!! STUPEFACȚIE!!!! Am început să îi explic că este o tragedie, un carnagiu, că umblă oameni arși din cap până în picioare și cer ajutor și (spun că) avem nevoie de multe echipaje, foarte multe, pompieri, descarcerări, ambulanțe... De-abia în acel moment mi s-a făcut legătura cu altcineva, să explic exact de ce echipaje avem nevoie... DEJA TRECUSERÃ 10 MINUTE DE LA APELUL DECLARAT DE ARAFAT!!!”  Ȋn „Raport privind lecțiile învățate în urma incendiului de la clubul Colectiv”, raport întocmit de Departamentul pentru Situații de Urgență, se menționează, ca „problemă identificată”, „dificultatea în stabilirea unui număr estimativ de victime cât mai apropiat de realitate”.
 
Ca „lecție de învățată”, spun cei de la DSU ar fi „suplimentarea întrebărilor de către dispeceri pentru a se reuși în limita posibilităților formarea unei imagini a situației de urgență produse (estimarea unui număr potențial de victime).”

Dar dacă cel care sună la 112 este în imposibilitatea de a oferi detalii? Dacă apelanții sunt ei înșiși victime și efectuează acel apel cu ultimele lor puteri, solicitând ajutorul? 114 apeluri. 78 în doar 11 minute. 11 apeluri considerate relevante și transferate mai departe.  Chiar dacă s-ar presupune că niciunul dintre apelurile primite în acest interval nu oferea elementele suficiente, măcar numărul mare al acestor apeluri (11 apeluri în 11 minute, provenite din aceeași locație), transferate de către SNUAU către dispeceratul ISU și/sau dispeceratul SABIF, ar fi trebuit să determine dispeceratul comun să informeze inspectorul șef al ISU.
 
Dar această informare s-a realizat abia la ora 22:44, după ce primele echipaje ajunseseră la fața locului și raportaseră un număr mare de victime, peste 60. Prin urmare, în acest caz, procedura nu a fost respectată, pentru motive care nu au fost comunicate echipei de control”, se spune în raportul CCPM.     Planul Roșu de Intervenție a fost declanșat la ora 22:50. La 18 minute de la producerea incendiului și la 7 minute după primirea informațiilor de la echipajele ajunse la locul intervenției.  
 
„Cu toate acestea, mai multe instituții implicate în aplicarea Planului Roșu de Intervenție nu au fost informate în legătură cu declanșarea acestuia”, se precizează în raportul Corpului de Control al Prim-Ministrului. Poliția Capitalei spune că nu a primit nicio informare cu privire la declanșarea Planului Roșu, iar în documentele Serviciului de Ambulanță București Ilfov, ale Direcției Jandarmeriei București și ale Poliției Locale nu se face nicio referire cu privire la instituirea acestui Plan.